Vjekoslav Krsnik u Čakovcu i Selnici predstavio svoju knjigu „100 notornih hrvatskih JUGOSLAVENA“

U organizaciji HVIDR-e Jug Čakovec i Matica Hrvatske ogranak Čakovec, Vjekoslav Krsnik  održao je promociju svoje knjige „100 notornih hrvatskih JUGOSLAVENA“ u ponedjeljak 07. svibnja. Promocije su priređene u dvorani Matice Hrvatske u Čakovcu i u Društvenom domu Selnica.

„Hrvatskoj nisu problem Srbi, nego hrvatski Jugoslaveni koncentrirani u zagrebu“

Nakon četvrt stoljeća samostalne i demokratske Republike Hrvatske neizostavno se nameće pitanje zašto je država za koju je proliveno toliko krvi i pretrpljene velike materijalne štete još uvijek ne samo mentalni i politički talac prethodnog totalitarnog komunističkog režima. U tom pogledu Hrvatska je na neki način čak iznimka i među zemljama bivšeg Istočnog bloka koje su pod čizmom Sovjetskog saveza od završetka Drugog svjetskog rata do sloma komunizma prošli kroz mnogo teže iskustvo totalitarnog sustava.

U demokratskoj Hrvatskoj, barem što se tiče slobode javne riječi i slobode političkog opredjeljenja, nitko ne može biti progonjen, jer za razliku od komunističkog režima bivše države, ta temeljna ljudska prava deklarativno i provedbeno zagarantirana su Ustavom. Po tome ako se netko želi osjećati Jugoslavenom, pripadnikom države koje više nema, a nestala je u ratnom vihoru potaknutom velikosrpskom ideologijom, ne bi trebalo i ne bi smjelo nikome smetati, stoji između ostaloga u predgovoru knjige.

„U sastavljanu liste rukovodio sam se prije svega političkim i javnim djelovanjem organizacija i 100 navedenih osoba u knjizi. Lista je prema tome moj osobni izbor na ovu temu, premda bi u nekoj drugoj situaciji i kod nekog drugog autora ona mogla izgledati drukčije. Po mojoj prosudbi, ovo su ipak osobe i institucije koje novojugoslavenstvu u Hrvatskoj daju temeljni pečat i s te političke pozicije s manje ili više utjecaja djeluju u javnosti“, navodi autor knjige Vjekoslav Krsnik.

(rt, foto A. Jurak)