Veterani 54. samostalne pješačke bojne obilježili 32. godišnjicu ustroja postrojbe

Svečanost je počela polaganjem vijenaca obitelji poginulih pripadnika bojne i Ministarstva hrvatskih branitelja. Potom su svijeće zapalila izaslanstva braniteljskih udruga, grada Čakovca i Županije Međimurske kao i predstavnici Matice hrvatske,  Zrinske garde i ostalih uvaženih gostiju. Molitvu za duše poginulih vodio  je velečasni Josip Horvat.

Sjednica je nastavljena u prostorima Staroga grada Zrinskih. Nakon minute šutnje za sve preminule hrvatske branitelje , natporučnik Stjepan Vugrinec ispričao  je ratni put postrojbe, a Antun Jurinec,  predsjednik ondašnjeg  Kriznog stožera,  podsjetio na sva iskušenja kroz koja se moralo proći u to teško vrijeme.

Zadnji  zapovjednik bojne Vlado Leskovar osvrnuo se na današnje odnose braniteljskih udruga i pozvao na jedinstvo i razumijevanje njihovih  potreba. Ispred Zajednice udruga postrojbi ZNG RH i HV skup je pozdravio  gospodin Goran Hraščanec  tajnik 104 brigade, a ispred Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije tajnik Zajednice,  umirovljeni pukovnik Željko Tomašić. On je objasnio razloge udruživanja u prvu Međimursku braniteljsku Zajednicu ali i pozvao na suradnju i djelovanje u zajedničkom interesu.

Ispred Nezavisnih hrvatskih dragovoljaca govorio je predsjednik Mika Cvitanović  a u ime Veterana 7. gardijske brigade predsjednik Udruge Robert Puja. Voditelj saniteta na Pakračko- Lipičkom bojištu a potom u Posavini, dr. Miroslav Kinđl istaknuo je što su mu značili dragovoljci 54. bojne.

Međimurski župan Matija Posavec, zahvalio je svima koji su sudjelovali  u Domovinskom ratu i istaknuo ponos današnje generacija Međimuraca  na svoje očeve, te podsjetio zašto su poginula 23 pripadnika postrojbe i zašto je bilo 60 ranjenih.

Izaslanik ministra hrvatski branitelja Tome Medveda, bio je njegov osobni savjetnik general Dragutin Repinc. Istaknuo je  što je postrojba značila u Domovinskom ratu ali i naglasio koliko je velik bio doprinos Međimuraca u stvaranju Hrvatske države.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se pjesmama Mirko Švenda Žiga a na kraju svečanosti predsjednik Udruge veterana 54. spb Mladen Magdalenić rekao je nekoliko riječi o Izložbi ratnih fotografija bojne, svojevrsnog ratnog puta u slikama.

Izložbu je otvorio župan Matija Posavec, a potom je slijedio domjenak za sve nazočne uz neizbježne razgovore o danima ponosa i slave.

Tekst i foto: Vinko Grgić