Velimir Bašek: – Godina nedelišćanske platane ide dalje!

Ekološka udruga Platana Nedelišće održala je u petak 29. prosinca 2023. godine u prostorijama MESAP-a redovnu godišnju skupštinu. Općina Nedelišće je na inicijativu Međimurske prirode – Javne ustanove Međimurske prirode, 2023. godinu proglasila godinom nedelišćanske platane. Stoga je i niz aktivnosti koje je EU Platana tijekom ove godine organizirala, provela i bila sudionikom, bilo vezano upravo uz događanja posvećenim obilježavanju 60 godina zaštite nedelišćanske platane, kazao je na početku Skupštine predsjednik udruge, Velimir Bašek.

U kratkom pregledu provedenih aktivnosti naveo je sudjelovanje članova u programu svečanog obilježavanja 2023. godine kao godine platane održanom 2. veljače u dvorani DVD Nedelišće i fotografiranju svih generacija pod platanom. Udruga je također bila sudionik predstavljanja knjige “60 godina zaštite nedelišćanske platane” održanoj u lipnju upravo u dvorani MESAP-a. Članovi udruge proveli su također radionicu izrade hranilica za ptice na lipanjskom ART forest festivalu u Nedelišću. Članovi udruge sudjelovali su u snimanju kadrova za film “Godina platane kroz četiri godišnja doba” i njegovoj premijeri 5. prosinca u CZK Rudar u Murskom Središu te na 3. Eko kotliću na Trgu međimurske prirode. U listopadu je organiziran u suradnji s Općinom Nedelišće studijski izlet gdje su u jednom danu obiđene tri platane, i to u Nedelišću, Varaždinu i Jalžabetu. Članovi EU Platana i ove su godine bili aktivni volonteri na volonterskoj akciji “Spašavanja vodozemaca od stradavanja na međimurskim prometnicama” te na volonterskoj akciji “Osigurajmo dom bregunicama”. Udruga je sudjelovala u akciji Općine Nedelišće “Više cvijeća, manje smeća” te provela projekt  “3. Prirodoslovni kamp”.

Tijekom rada Skupštine jednoglasno je prihvaćeno i financijsko izvješće za 2023. godinu, te program rada i financijski plan za 2024. godinu. Programom aktivnosti za iduću 2024. godinu EU Platana nastavit će suradnju s Općinom Nedelišće u aktivnostima iz domene zaštite prirode i okoliše, te nastaviti suradnju s Međimurskom prirodom posebice kroz volonterske aktivnosti. Predsjednik Bašek, najavio je također provođenje projekta “Godina platane – nastavak” s ciljem realizacije studijskog putovanja u Arboretum Trsteno i obilaska tamošnjih platana, starih preko 400 godina.

Josip Ceilinger predložio je da se za mještane Nedelišća organizira predstavljanje filma “Godina platane kroz četiri godišnja doba” i dodatno prezentiraju ovogodišnjih brojnih i plodonosnih aktivnosti udruge, te su članovi udruge najavili organizaciju ovog programa početkom veljače u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće, a povodom 61. godišnjice proglašenja platane u Nedelišću spomenikom parkovne arhitekture.

Roberta Radović