Varaždinske „RODE“ u Zadru obilježile 29. obljetnicu VRO „Maslenica“

Naše „RODE“ zakoračile su u 2022. godinu obilježivši još jednu obljetnicu od primarnog značaja za ratni put Specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“. Kao aktivni sudionici VRO „Maslenica“, ratni pripadnici SJP PU varaždinske „RODA“ uputili su se u Zadar kako bi obilježili veliku 29. obljetnicu ratnog događanja.

Prije 29. godina, naše su „RODE“ u sklopu skupnih snaga sa SJP Zadar i Šibenik krenule na izvršenje borbenog zadatka oslobađanja zadarskog područja. Tijekom izvršenja zadatka teško je ranjen zapovjednik Goran Mihalić, preminuli predsjednik naše Udruge koji nas je zauvijek napustio 2019. godine, a od teškog ranjavanja 10-ak dana nakon zadobivene rane život je izgubio djelatnik „RODA“, Emil Baneković. Tijekom cijele akcije život je izgubilo ukupno 127 hrvatskih sinova.

U počast našem ratnom zapovjedniku, Goranu Mihaliću i branitelju Emilu Banekoviću, kao i svim poginulim braniteljima, ratni pripadnici SJP PU varaždinske „RODA“ položili su vijence i zapalili svijeće na Središnjem križu na Gradskom groblju u Zadru, na Spomen obilježju 3. bojne 4. gbr. „Imotski sokolovi“, na Spomen obilježjima 3. gbr. „Kune“ i 4. gbr. „Pauci“ te kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“. Također, zajedno sa ratnim pripadnicima 7. gbr. „Puma“, zapaljene su svijeće za poginule pripadnike „Puma“ u Suhovaru. Na samom kraju održana je sveta misa u crkvi sv. Frane u Potpragu.

Ovim putem želimo iskoristiti priliku da zahvalimo Ministarstvu hrvatskih branitelja te Varaždinskoj županiji što su nam omogućili posjet i obilježavanje obljetnice VRO „Maslenica“ koja je od primarnog značaja za nas kao Udrugu kao i naše branitelje.

USJP „RODA“