VARAŽDIN Štajerska preuzima predsjedanje Alpe-Jadranom

Član pokrajinske vlade Christopher Drexler namjerava  uspostaviti suradnju i sa drugim regijama na Zapadnom Balkanu

Član Štajerske pokrajinske vlade zadužen za europska pitanja Christopher Drexler danas je na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadrana u Varaždinu službeno preuzeo predsjedanje Savezom Alpe-Jadran. On će kao novi predsjedatelj iskoristiti svoj dvogodišnji mandat kako bi „ojačao regionalnu suradnju na području Alpe-Jadrana i proširio je i preko granica Europske unije na Zapadni Balkan te stanovnike ovih regija približio Savezu, ali i čitavoj Europi“, izjavio je član pokrajinske vlade gospodin Drexler.  „Skupština organizacije čiji se duh prijateljske suradnje toliko jako može osjetiti i preko granica za meine je poticajni znak razumijevanja među narodima u vremenima u kojima je na nezamisliv način razbijen mir u Europi“, nadopunio je Christopher Drexler osvrnuvši se na strašne događaje u Ukrajini.

Član pokrajinske vlada gospodin Drexler zahvalio je varaždinskom županu gospodinu Anđelku Stričku i njegovom prethodniku, županu Radimiru Čačiću na njihovom angažmanu i na uspjesima koje su postigli u protekle četiri godine. „Varaždin je izradio strateški program koji u interesu stanovnika naših regija potiče interregionalnu suradnju djelujući tako u skladu s motom Europske unije „ujedinjeni u različitosti“, rekao je Drexler. Župan Stričak zahvalio je svim predstavnicama i predstavnicima članica Saveza Alpe-Jadran na konstruktivnoj i prijateljskoj suradnji. „Strategija SAA_2027, koju su potvrdili i usvojili svi članovi, predstavlja usmjerenje Saveza Alpe-Jadran na razvoj sljedećih nekoliko godina, a pod predsjedanjem Štajerske strategija će se i dalje uspješno provoditi“, izjavio je Stričak.

Savez Alpe-Jadran nastao je prije devet godina iz „Radne zajednice (RZ) Alpe-Jadran“, koja je na inicijativu Štajerske osnovana još davne 1978. godine, a nakon pristupa u članstvo mađarskih županija, smatrala se povijesno jedinstvenom suradnjom regija s obje strane „željezne zavjese“. Do sada je Savez Alpe-Jadran imao jedanaest članica iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Na današnjoj sjednici Vijeća u Savez je ušla kao dvanaesta članica i Zagrebačka županija, s više od 300.000 stanovnika iz područja oko glavnog grada Hrvatske. Zamjenik župana Ervin Kolarec izjavio je „da se raduje budućoj suradnji u Savezu Alpe-Jadran kojoj će i Zagrebačka županija rado dati svoj doprinos“. Osim novog redovnog člana Savezu Alpe-Jadran pridružila se kao pridruženi član i Turistička zajednica Zagreba te će svojim znanjem i ona pridonijeti razvoju Saveza.

Član Štajerske pokrajinske vlade gospodin Drexler za vrijeme predsedanja Štajerske neće se samo usredotočiti na jače uključivanje regija iz šest balkanskih država, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, već će pri tome nastojati iskoristiti i sinergije iz angažmana Štajerske na Zapadnom Balkanu. Nastojat će se ponovo pridobiti za suradnju u Savezu Alpe-Jadran i nekadašnje regije članice Radne zajednice Alpe-Jadran, kao što je to jedna od regija osnivača Radne zajednice  Furlanija-Julijska krajina. U središtu će za Drexlera biti i ciljano, učinkovito korištenje fondova za sufinanciranje Europske unije pri provođenju zajedničkih projekata.

Ključna riječ projekti: njihova koncepcija i provedba sufinanciraju se iz zajedničkog proračuna Saveza (godišnje oko 56.000 eura), koji čine godišnje članarine regija članica. Korištenjem EU fondova za sufinanciranje projektima stoji na raspolaganju mnogo više od onog što im Savez Alpe-Jadran stavlja na raspolaganje.

Tako je u proteklih osam godina sufinancirano ukupno 260 projekata u kojima su sudjelovale najmanje tri partnerske organizacije iz različitih regija članica Saveza Alpe-Jadran.  Svaka od regija članica vodi određeno područje, takozvanu tematsku koordinacijsku točku (TCP).  Sa stajališta Štajerske posebno raduje to da su oko 90 realiziranih projekata – to je apsolutno najviša brojka za neko područje –  projekti Tematske koordinacijske točke za umjetnost i kulturu koju vodi Štajerska, a 63 projekta dolaze iz TCP-a za sport, koji isto tako koordinira Savezna pokrajina Štajerska. Veliko zanimanje za zajedničke projekte trebalo bi se odraziti i kod sljedećeg natječaja za sufinanciranje, koji će biti objavljen već u travnju.

Neki od uspješnih projekata predstavljeni su u okviru sjednice Vijeća Alpe-Jadrana, a među njima i Alpe-Jadran karta biciklističkih staza te projekt „slow light – seeking darkness“, koji se bavi ekološkim, socijalnim i umjetničkim aspektima svjetlosnog onečišćenja, kao i nagrađivanje bučinih ulja sa cjelokupnog područja Alpe-Jadrana, koje se svake godine održava u Varaždinu. Trenutno se pokušava izgraditi most između Saveza Alpe-Jadran i Zapadnog Balkana pomoću projekta „SOLICO- Solidarnost nakon pandemije korone“. Ovaj projekt, sufinanciran s oko 150.000 eura iz EU-programa „Europe for Citizens“ koji vodi Štajerska, po prviput udružuje u jednom projektu sve države nastale iz nekadašnje Jugoslavije s regijama partnerima iz Mađarske i Austrije.  Sljedeća SOLICO-radionica održava se baš sutra (10. ožujka 2022.) isto tako u Varaždinu.

Savez Alpe-Jadran otvoren je za suradnju i sudjelovanje u zajedničkim projektima i za nevladine organizacije i inicijative iz pokrajina članica. Glavno tajništvo nalazi se u Koruškoj, u Klagenfurtu.

 

Na fotografiji:

From left to right: Ervin Kolarec, Deputy Prefect, Zagreb County, Silvija Zagorec, Deputy Prefect , Varazdin County, Anđelko Stričak, Prefect, Varazdin County, Regional Minister Christopher Drexler, Styria, Jasna Petek, Deputy Prefect, Krapina-Zagorje County, Matija Posavec, Prefect, Medjimurje County, Petar Mamula, Deputy Prefect, Primorje-Gorski kotar County

Photo Credits: Land Steiermark

 

General Secretariat of the Alps-Adriatic-Alliance
Regional Government of Carinthia
A-9021 Klagenfurt, Mießtaler Straße1
Tel.: +43(0)5 0536-10134 Fax: +43(0)5 0536-10140
Mobil: +43(0)664/80-536-10134
E-mail: [email protected]
[email protected]
www.alps-adriatic-alliance.org