Upozorenje Europi: Odmah djelujte protiv korone ili riskirate stroge mjere

S omikronom koji predvodi val covida-19 u Europi, zemlje moraju ubrzati docjepljivanje i ponovno uvesti mjere poput nošenja maski kako bi izbjegle strože mjere na jesen i zimu, upozorio je u utorak regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

Hans Kluge je u intervjuu za Reuters pozvao zemlje da odmah poduzmu mjere kako bi izbjegle preopterećenje zdravstvenih sustava u jeku ubrzanog širenja podvarijante omikrona BA.5.

Gotovo tri milijuna novih slučajeva covida-19 potvrđeno je prošlog tjedna u europskoj regiji, što je činilo gotovo polovicu svih novih slučajeva u svijetu.

Stope hospitalizacija udvostručile su se u istom razdoblju, a gotovo 3000 ljudi umre od covida-19 svaki tjedan, rekao je Kluge.

“Imamo porast slučajeva…u društvu koje funkcionira gotovo kao prije (covida)”, rekao je Kluge. Naglasio je potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije poput druge doze docjepljivanja prije najavljenih cjepiva za specifične varijante na jesen te promicanje nošenja maski i prozračivanja prostora.

Ti se stabilizatori moraju provesti kako bi se izbjegle puno strože mjere, upozorio je. “Mislim da društvo nije spremno da se narede zatvaranja”, istaknuo je.

(izvor: https://hr.n1info.com/, foto: ilustracija)