Upoznajmo Međimurje 2019.

Udruga studenata Međimurja tijekom svibnja provodi svoj tradicionalni projekt “Upoznajmo Međimurje” kojemu je cilj predstaviti povijest, kulturu, običaje, gospodarstvo i prirodne ljepote Međimurja. Tako su i ovog puta, 18. i 19. svibnja, studente iz raznih krajeva Lijepe naše poveli u razgled našeg malog, ali prekrasnog Međimurja.

Najprije ih je u Gradskoj kavani u Čakovcu primio župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim su razgovarali o studentskom životu, aktivnostima i projektima Udruge koja okuplja najviše mladih u Zagrebu. Županu je predsjednik Udruge studenata Međimurja Lovro Horvat predao zahvalnicu kojom se članovi Udruge zahvaljuju na potpori Županije.

Nakon Čakovca razgledali su Etnografsku zbirku dr. Juraj Kolarić u Donjem Hrašćanu, gdje su mogli vidjeti kako se nekad živjelo u Međimurju, ali i vidjeti ostale povijesne artefakte – antikne mašine za pisanje, telefone, knjige, novčanice, plakate… Posebno su ih se dojmile stare pređe, kolijevke, kreveti i metak kojim je pucano na hrvatske predstavnike u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine.

Kako bi skupili energije za dalje, okrijepili su se u restoranu Bajzovi dvori u Dekanovcu.

Smjestili su se u Toplicama sveti Martin, a potom su posjetili sajam vina “Urbanovo” na kojem su degustirali naša međimurska vina, ali i ostale specijalitete.

Sljedeći dan, pripremili su tradicionalni međimurski doručak koji neizostavno uključuje meso z tiblice, slanine, sir z vrhnjem i ostale međimurske specijalitete. Naravno, pošto su odsjeli u Toplicama sveti Martin, opustili su se u najpoznatijim bazenima u Hrvatskoj.

Projekt je u Međimurju završen u Žabniku gdje su razgledali mlin na rijeci Muri i vozili se skelom na drugu obalu. Isto tako, posjetili su i etnografsku zbirku “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara”, gdje su ih posebno oduševili 3D efekti, antikne sprave za mljevenje žita i ostali interaktivni sadržaj.

Aktivnosti na projektu zaokružene su sudjelovanjem na 24. Međimurskom prošćenju u Zagrebu, a Udruga je dobila posebnu čast da njihov predsjednik Lovro Horvat vodi program manifestacije, na čemu su posebno zahvalni Zavičajnom društvu Međimurje.

Udruga studenata Međimurja isto tako koristi priliku da se zahvali svim svojim pokroviteljima: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu, Gradu Čakovcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču, Gradu Prelogu i gradonačelniku Ljubomiru Kolareku, tvrtki Tehnix d.o.o. i gospodinu Đuri Horvatu, tvrtkama Međimurske vode d.o.o. i Međimurje-plin d.o.o., kao i svim ostalim udrugama i organizacijama s kojima surađuju na aktivnostima. Vaša pomoć i potpora studentima oduvijek je mnogo značila, i na tome Vam svima od srca veliko hvala. A hvala i svim sudionicima na projektu “Upoznajmo Međimurje 2019.”. Nadamo se da ste nešto novo naučili o našem malom Međimurju, da ste se dobro zabavili i da se vidimo i sljedeće godine.

(Tekst i  foto Lovro Horvat)