Udruge MIK i MIS – otvorene prijave za čak 16 besplatnih STEM radionica za školarce

I ovo ljeto udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) pripremile su bogat program za učenike osnovnih i srednjih škola. Tijekom školskih praznika međimurske informatičke udruge provest će16 različitih radionica iz STEM područja iz ukupno 4 projekta. Edukativno-kreativni programi – čiji je cilj na zanimljivi i poučan način školarcima približiti znanost i tehnologije – održat će se u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje tijekom srpnja i kolovoza. Svi sadržaji besplatni su za polaznike.

Uz podršku Zajednice tehničke kulture Međimurske županije provest će se slijedeće radionice: Uvod u 3D svijet, Ispiši svoju 3D ideju!, Izradi svoju igračku, LegoLab. Polaznici će izrađivati robote korištenjem LEGO Mindstorms kompleta, upoznati se sa tehnologijom 3D printanja, razviti svoju kreativnost korištenjem 3D olovke te će se upoznati s osnovama oblikovanja i izrade modela.

U sklopu projekta STEM kamp Međimurke županije održavati će se jedna od radionica čiji je naziv Digitalni svijet – izradi svoju VR sobu. Djeca će se upoznati sa svijetom virtualne stvarnosti (VR) i dobit će priliku da kreiraju svoju vlastitu VR sobu.

Radionice Programiranjem stvaramo priče, Čarolija pokusa 1 (za male znanstvenike), Čarolija pokusa 2 (za velike znanstvenike) i Računalo iz džepa dio su projekta Kaj buš STEM, financiranog sredstvima Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece. Djeca će se upoznati sa svijetom robota i programiranja, kemije i biologije te sa Micro:bit džepnim računalom i MakeCode editorom, kao i mnoge mogućnosti njihove primjene u svakodnevnom životu.

Uz podršku Grada Čakovca provest će se radionice robotike (Robotika za početnike), matematike (Kako riješiti Sudoku & ostale logičke mozgalice), fizike (Dimenzije u akciji), virtualne stvarnosti, Čarobna avantura (za male istraživače), Čarobna avantura (za velike istraživače) i 3D ispisa (Uvod u tehnologiju 3D printanja). Učenici će se upoznati sa svijetom virualne stvarnosti, naučiti rješavati sudoku te logički razmišljati, rješavanjem niza zagonetki i  zadataka unutar određenog vremenskog ograničenja „pobjeći iz sobe“ te se upoznati s tehnologijom 3D printanja i ispisa.

Detaljne informacije o svakoj pojedinoj radionici, raspored održavanja i prijavnice nalaze se na internetskoj stranici udruge MIK te internetskoj stranici udruge MIS. Požurite s prijavama!

Link na prijavnicu: OVDJE

Link na MIK webu: OVDJE

Irena Štefok, mag.oec.