Udruga Zora: U Zorinim projektima mladi stječu prva volonterska iskustva

U ZORINIM PROJEKTIMA MLADI STJEČU PRVA VOLONTERSKA ISKUSTVA

VOLONTIRAJ I TI!

Volontiranjem u udruzi Zora mladi ulažu osobno vrijeme, trud, znanje i vještine, pomažu drugim mladima i motiviraju ih da se uključe i postanu aktivni članovi zajednice. Također, volontiranje je odlična prilika za stjecanje iskustva.

Mladi volonteri/ke koji/e se uključuju nisu samo konzumenti sadržaja, već su i stvaratelji/ce programa za sebe i druge te samim time poboljšavaju stanje u lokalnoj zajednici.

Trenutno se u Udruzi provode dva projekta: „Mladi kao pokretači društvenih promjena“ i „Šalji dalje“. Projektom „Mladi kao pokretači društvenih promjena“ potičemo mlade i informiramo ih, ali i zajedno s njima, partnerima, suradnicima i mladim sudionicima promičemo mlade kao aktivno građanstvo te stvaramo uvjete koji će povećati mogućnosti mladima i podići kvalitetu njihovih života. Projekt „Šalji dalje“ odgovara na potrebe mladih za podizanjem samopouzdanja, razvoja kritičkog mišljenja i vještina nenasilnog rješavanja sukoba kroz edukacije za primjerenu reakciju prilikom pojave vršnjačkog nasilja, odnosno prevenciju istog.

U oba projekta, udruga Zora potiče mlade da se prijave, volontiraju i da pokreću promjene u svojoj zajednici uz međusobno poštivanje i ravnopravnost.

Poziv na volontiranje za svaku akciju koju udruga Zora organizira pronađite prije svake akcije na Web i Facebook stranici udruge Zora. Također, ukoliko u nekom trenutku nema otvorenih poziva za volontere, ispunite prijavnicu za volontiranje na ovom linku. Uključi se i volontiraj!

Evo što su neke od naših volonterki rekle o vlastitom iskustvu volontiranja u udruzi Zora i zašto su se odlučile uključiti:

Lucija Pokrivač volontira u udruzi Zora već dvije i pol godine.

„U Zori sam počela volontirati kad sam na zelenoj čistki u Čakovcu upoznala tadašnju voditeljicu projekta. Ona me kontaktirala za projekt „Klupice prijateljstva“ u sklopu kojeg smo uređivali klupice u perivoju Zrinski te od tada redovito volontiram u Udruzi. Volontiram jer volontiranjem poboljšavam svoje govorne vještine, stječem nove prijatelje, a i nova iskustva. Zbog volontiranja sam otvorenija osoba te mi je olakšan pristup ljudima. Raznim javnim kampanjama i akcijama u udruzi Zora želimo potaknuti mlade ljude da se priključe i volontiraju ili se aktiviraju u društvu na bilo koji način jer tako pridonose zajednici, a istovremeno grade na sebi.“ – Lucija Pokrivač, 17

Margareta Culjak volontira u udruzi Zora već 2 godine.

„Počela sam s volontiranjem nakon što sam se pridružila akciji u skloništu za životinje. Nakon toga sam se aktivnije počela uključivati u različite akcije. Cilj je potaknuti što veći broj mladih da krenu s volontiranjem kako bi mijenjali sebe i druge na bolje te na taj način pomogli onima kojima je to najpotrebnije. Svaki čin dobrote uvelike može nekome uljepšati dan te je za to potrebno samo malo truda i vremena. Svaka veća promjena počinje malim koracima, i to našim vlastitim. – Margareta Culjak, 17

Katja Koraj volontira u udruzi Zora već 2 godine.

“Volontirati sam počela kada sam se s prijateljima prijavila na javnu akciju skupljanja smeća koju je organizirala udruga Zora. Svidjelo mi se činiti nešto dobro pa sam nastavila volontirati u Zori. Volontiranje me ispunjava i veseli. Divno je kada možemo dio svog vremena odvojiti za dobre stvari, pomoći drugima te bar malo uljepšati svijet u kojem živimo.” – Katja Koraj, 18

Udruga Zora je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva predana promociji ljudskih prava i jednakih mogućnosti za sve, razvoju zajednice i poboljšavanju položaja socijalno isključenih skupina. Kroz aktivnu ulogu u zajednici potiče pozitivne društvene promjene koristeći zajedničke vrijednosti kao što su timski rad, profesionalnost i jednake mogućnosti.

Uloži mali dio svog vremena, volontiraj, stekni nova poznanstva, prijatelje, a samim time pomažeš nekome kome je pomoć potrebna ili poboljšavaš stanje u vlastitoj zajednici. Nemoj čekati, ako nećemo sami, tko će napraviti promjenu na bolje?

Projekt „Mladi kao pokretači društvenih promjena“ provodi Udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Srednjom školom Prelog i Udrugom mladih Efekt.
Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Čakovec.

 Projekt “Šalji dalje” provodi  Udruga Zora kao nositelj s partnerom Centrom za kulturu Čakovec te suradnicima srednjim školama iz Međimurske županije, Udrugom Samoobrana Međimurje i Volonterskim uredom Međimurja. Financijski ga podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Međimurska županija.

(Vinko Okreša)

 Udruga Zora

Schulteissa 19, ured br. 68, 40000 Čakovec  *  Tel: (040) 395 344  *  www.udrugazora.hr

zora@udrugazora.hr  *  ŽR: HR 84 2340 0091 1160 2329 3 (PBZ)  *  OIB 68408303136