Udruga slijepih Međimurske županije: Radionice podrške u samostalnosti

U Udruzi slijepih Međimurske županije mladi članovi uče o samostalnosti.

Radionice vodi zaposlenica Udruge, a do sad je na radionicama sudjelovalo pet članova. Učili su što je samostalnost, zašto je važna, što i tko im može pomoći da budu samostalniji. Odlučili su u kojim područjima žele biti samostalniji i kako će to postići, a također su vježbali i samopouzdanje. Nakon toga učili su o važnosti brige o sebi. Sonja iz Frizerskog salona “Like” otkrila im je načine poboljšanja vještina uređivanja kose.

Teoretski dio pripremio je mlade za vježbu na terenu na kojoj su pokazali sve što su naučili. Vježbali su vještine kretanja po gradu, kupovanja namirnica na tržnici i u trgovini, kao i podizanja pošiljaka u poštanskom uredu.

Sudionici su zadovoljni te se vesele svakoj novoj radionici.

Radionice podrške u samostalnosti dio su programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Opći cilj programa je potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi:

– razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga,

– pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe,

– motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga,

– informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.

VODITELJICA PROGRAMA

Marina Gašparić