Udruga slijepih Međimurske županije održala početnu konferenciju projekta “Mi nismo sami”

UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ODRŽALA POČETNU KONFERENCIJU PROJEKTA „MI NISMO SAMI“ IZ PROGRAMA ZAŽELI

Udruga slijepih Međimurske županije predstavila je danas na početnoj konferenciji projekt „Mi nismo sami“ vrijedan  65.618,15 € / 494.400,00 kuna koji se provedi zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Čakovec. Riječ je projektu koji je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz Međimurske županije za pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim osobama te osobama s teškoćama. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

„Kroz projekt smo zaposlili 10 žena koje će su u narednih 6 mjeseci brinuti za 60 korisnika. Gerontodomaćice su zaposlene s namjerom pomoći u kući, ali i poboljšanja kvalitete života krajnjim korisnicima pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i prilikom posredovanja u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala) i dr. Uz to, ovaj projekt korisnicima je omogućio socijalizaciju kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima“, objasnila je Ana Cecelja, voditeljica programa i projekata Udruge slijepih Međimurske županije.

„Na tržištu rada danas je velik problem nezaposlenost žena koje iz bilo kojeg razloga teže nalaze posao. Jedna od takvih ranjivih skupina su i žene žrtve nasilja ili osobe s invaliditetom. Projekt „Mi nismo sami“ koji je dio programa Zaželi pružio je teško zapošljivim ženama priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada, izjavila je Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije.

Na konferenciji svoja iskustva podijelila je i gerontodomaćica.  „Projekt „Mi nismo sami“ je projekt na kojem smo zaposlene i od kojeg koristi imamo i mi zaposlene žene i korisnici kojima ovakva vrst pomoći itekako koristi, jer osigurava poboljšanje života i socijalnu inkluziju. Starim i nemoćnim osobama ova usluga je ključna jer lakše funkcioniraju i osjete korist od projekta na duže staze. Iako je projekt u ovoj fazi nešto kraćeg trajanja, ne mora značiti da se neće u dogledno vrijeme s novim pozivom omogućiti dugotrajnija provedba, o čemu je već bilo govora“, istaknula je Anja Želežnjak, gerontodomaćica na projektu.

Marija Ciglar

Udruga slijepih Međimurske županije, predsjednica Udruge