Udruga slijepih Međimurske županije i ove godine osigurava asistentsku pomoć za učenike s teškoćama u razvoju

Već petu godinu za redom Udruga slijepih Međimurske županije osigurava učenicima s teškoćama u razvoju podršku pomoćnika u nastavi.

Ove školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira Udruzi provedbu projekta „Zajedno do cilja“ na kojem je zaposleno 10 pomoćnika za 10 djece s teškoćama u razvoju u školama: OŠ Strahoninec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec i OŠ I. Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja.

Specifični cilj projekta je uspješan početak ili nastavak školovanja za desetero djece s razvojnim teškoćama u redovnim školama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.

U ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine, Udruga je održala zaštitu na radu za pomoćnike koji će s učenicima raditi ove školske godine. Jedna od njih je i Ella Prebeg, koja ove godine prvi put radi kao pomoćnica u nastavi.

Ella je svoje iskustvo opisala sljedećim riječima:

„Oduvijek radim s ljudima i zasad nisam imala prevelikih poteškoća u komunikaciji sa njima. Prije nepuna dva mjeseca tražila sam posao i naišla na oglas „Traži se pomoćnik u nastavi“. Nad glavom mi je bilo sto pitanja, „tko je to zapravo? što se sve radi? kako?„.  Nisam se dugo dvoumila jer zaista mi je bio potreban posao i pristala sam. Dodijeljen mi je jedan prvašić koji ima poteškoće sa vidom. Isprva, strah od nepoznatog, rad s ljudima, ali i rad s djecom… Meni osobno je bilo najvažnije da dijete shvati da sam ja ovdje izričito zbog njega samog, da steknem njegovo povjerenje i da zna da na mene može uvijek računati. U tome sam bila uspješna, dijete me prihvatilo i mogli smo započeti s radom, odnosno u ovom slučaju sa učenjem. Moj učenik, kao što sam prije spomenula ima poteškoće sa vidom, te mu je sav materijal potrebno uvećati i podebljati, s obzirom da je slabog predznanja iz male škole, na meni i učiteljici je da ovo dijete pripremimo za svijet. Tko god kaže, da je posao učitelja lagan, nikada nije bio učitelj. Čini se jednostavno, ti si autoritet, dijete te sluša i radi sve što ti želiš, gotova, svršena stvar. Uz sve norme koje se moraju ispoštovati  i u razredu od četrnaestero djece, imati dijete kojemu je potrebna dodatna pomoć, a nemati pomoćnika u nastavi jednostavno je nemoguće.

Ne mogu reći, jer bih tada lagala, da je ovo jednostavan posao, da taj posao svatko može raditi, jer zaista ne može. U ovom poslu, nema velikog prihoda, al najveća plaća, meni barem, je kada vidim djetetov napredak. Kada vidim njegovu želju za znanjem i motivaciju koja raste iz dana u dan. Kada ti na kraju dana kaže „Hvala, ti si me naučila“. Takve stvari, nematerijalne, riječi, to nam niti jedan poslodavac ne može položiti na račun.“

VODITELJICA PROJEKTA 

 „ZAJEDNO DO CILJA“

 Marija Ciglar