Udruga SJP PU Varaždinska RODA: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara te Dana pada Vukovara

Dana 18. studenog 2023. godine, Vukovar je bio središte okupljanja mnogobrojnih državnih dužnosnika, predstavnika vojno-diplomatskog zbora, branitelja i građana iz cijele Hrvatske. Svi su se zajedno okupili kako bi odali počast žrtvama Vukovara i obilježili 32. obljetnicu pada grada koji je postao simbol hrabrosti i otpora tijekom Domovinskog rata. Ovoj važnoj obljetnici u Vukovaru su se pridružili i ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, zajedno sa svojim prijateljima i obiteljima.

Ratni pripadnici Specijalne jedinice policije „RODA“, zajedno s članovima obitelji i prijateljima, sudjelovali su u 25. obljetnici Kolone sjećanja koja je prošla kroz Vukovar. Ovom svečanom mimohodu pridružili su se i drugi građani kako bi izrazili poštovanje prema braniteljima i nedužnim civilima koji su izgubili svoje živote u obrani grada.

Kolonu sjećanja predvodili su hrabri hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Kolona je prolazila ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, služena je sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu je predvodio nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja, svijeće su zapaljene na važnim spomenicima, uključujući spomenik generalu Blagi Zadri, Spomenik žrtvama za slobodnu Hrvatsku, spomenik na Ovčari te Memorijalno groblje žrtvama Domovinskog rata. Vijence podno spomen obilježja na Ovčari položili su i predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenkoviće te član Predsjedništva BiH Denis Bećirević. Ova gesta simbolizira duboko poštovanje prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Posjet Vukovaru postao je trajna tradicija USJP „RODA“ Varaždin i cijele Hrvatske. Pripadnici udruge izražavaju nadu da će ova tradicija nastaviti i narednih godina te da će imati priliku zajedno obilježavati ove važne datume. Želja je da članovi udruge, obitelji i prijatelji svojim prisustvom i poštovanjem doprinesu očuvanju sjećanja na hrabre branitelje i žrtve Vukovara, čime se odaje počast njihovom nesebičnom doprinosu stvaranju slobodne i neovisne domovine.

(Pavo Jazvić)