Udruga Mlada pera – natječaj RAZLIČITOST završen, pristigla 154 literarna rada

Zakoračili smo u 2018. godinu, a to znači samo jedno: istekao je rok za slanje literarnih radova na natječaj Različitost udruge Mlada pera. 266 mladih autora/ica poslalo je 154 literarna rada kojima je zajednički nazivnik Različitost.

Podsjetimo, udruga Mlada pera 01. listopada prošle godine raspisala je literarni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je široka paleta različitosti, a djeca su je zaista maksimalno iskoristila: dotaknula su se različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha, djevojčice su objasnile dječacima da plava nije samo njihova boja, otkrivena je tajna iskrenog prijateljstva, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Slovačku, Afriku, svemir, saznali i tople i tužne obiteljske priče, naučili vrste peciva, dobili i neke recepte za dobar kolač prijateljstva, analize književnih djela, a sve su to ukomponirali u stihove, prozu, intervjue, slikovnice…

Jedna stvar u budućnosti je apsolutno sigurna: gospodine Paulo Coelho, bez uvrede, ali zaboravite na svoju titulu najcitiranije osobe jer kad izađe iz tiska ova knjiga o različitosti, mladi autori tih misli postat će inspiracija za citate!

Najviše malih autora ukupno je iz Koprivničko-križevačke županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz čijeg središta grada Bjelovara je i pristiglo najviše radova.

Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola, a i jedne škole nacionalnih manjina.

Nakon što za mjesec dana žiri u sastavu:

Gorkić Taradi – predsjednik udruge Mlada pera,

Patricija Pongrac – magistar sociologije i magistar edukacije sociologije, članica udruge,

Davor Žličar – profesor klavira, član udruge,

Maja Cvek – pjesnikinja, vanjski član žirija,

Maja Jukić – magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti, vanjski član žirija,

donese odluku o tri najoriginalnija i najkreativnija rada, slijedi izdavanje knjige sa svim radovima mladih literata i dodjela nagrada najboljima od najboljih. Svi mladi autori će dobiti svoj primjerak knjige, kao i sve knjižnice škola iz kojih su učenici – autori.

Još nije financijski zatvoren dio oko izdavanja knjige, jer inicijativu svi hvale, ali i izbjegavaju financirati opravdavajući se da nisu na vrijeme podnijeti zahtjevi za financiranje (udruga je osnovana u srpnju 2017. pa normalno da se nije mogla javiti na ranije javne pozive) iako postoje i pravne osnove za financiranje nakon rokova kad bi se to zaista željelo, ili da ne postojimo bar dvije godine (što sad da sjedimo i čekamo da prođu dvije godine?) ili da sjedište udruge nije na određenom teritoriju iako udruga djeluje na teritoriju cijele RH, pa je čak bilo i jedno, doduše neslužbeno, objašnjenje da nismo dovoljno renomirana udruga, ma što god to značilo. Stoga se pitamo, postoji li među vama čitateljima tristotinjak onih koji mogu donirati pedesetak kn i time otkloniti neizvjesnost oko financiranja knjige? Ima li vas, molimo da donaciju izvršite na žiro-račun udruge kod Erste banke IBAN: HR3124020061100838696

Srednjoškolci, vi se pripremite jer na ljeto dolazi jedan pravi natječaj upravo za vas i ljeto!

Gorkić Taradi

Predsjednik udruge Mlada pera