Učimo o Domovinskom ratu – s mlađim članovima obitelji na izletu u Hrvatskoj Kostajnici

U spomen na suborce koji su dali najvrjednije, svoje živote i zdravlje, kao i nevine stradale civilne žrtve  Udruga veterana 34. inženjerijske bojne (UVIBDR) je u sklopu projekta PUTOVIMA „OLUJE“ I OBILAZAK MJESTA MASOVNIH STRADAVANJA U DOMOVINSKOM RATU 07. listopada organizirala i provela jednodnevni edukativni izlet članova udruge sa mlađim članovima obitelji u područje Hrvatske Kostajnice.

To je posljednji veći grad do kojeg je djelovala 34. inženjerijska bojna iz Čakovca u operaciji „Oluja“ smjerom Jasenovac – Dubica –Hrvatska Kostajnica.

Ovom putovanju pridružili su se i  članovi društva „Veteran“.

 U mjestu Baćin  dočekali su nas Načelnica općine Hrvatska Dubica, g-đa  Ružica Karagić i gospodin Ivica Panđa – Orkan. Gospođa Karagić zahvalila se na dolasku ovako velike i po godinama šarolike skupine domoljuba.

O događanjima u Pounju u vrijeme agresije na RH, informirao nas je umirovljeni pukovnik HV, živa enciklopedija o Domovinskom ratu, a posebno o zvjerstvima i zločinima koji su uradili pobunjeni srbi (o čemu je prikupio tisuće dokumenata, audio i video materijala) g. Orkan.

Izuzetno je teško bilo slušati o događajima koji su se desili tog kobnog 21. listopada 1991. g. kada je na obali rijeke Une ubijeno od strane „srpske milicije“ između 45 i 55 civila, većinom žena i staraca.

Nakon što se odala se počast ubijenim civilima kod spomenika „Golubice“ , posjetili smo Spomen sobu Domovinskog rata- memorijalni prostor koji je otvoren 2017. god. a posvećen svim vojnim i civilnim žrtvama stradalima u općini Baćin.

Iznad Hrvatske Kostajnice na brdu Čukur obišli smo i spomenik „Slomljeni pejzaž“ posvećen snimatelju Gordanu Ledereru koji je ubijen 1991. god.

Po završetku komemorativnog dijela, uživali smo u prigodnoj manifestaciji  „Kestenijada“ do kasnih popodnevnih sati.

Na povratku prema Čakovcu obišli smo stari dio grada Petrinje i svjedočili posljedicama razornog potresa koji je zadesio ovaj kraj prije tri godine.

U kasnim večernjim satima sretno smo stigli u svoj Čakovec puni dojmova i pozitivnih emocija.

Projekt je sufinanciran uz pomoć Međimurske županije i Grada Čakovca.

Dragutin Remenar