U Sitnicama je pjesmom, plesom i veseljem obilježen Svjetski dan Roma

Sjetski dan Roma obilježen je jučer 13. travnja u Sitnicama u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. To je jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a  proglašen je i službeni romski jezik (romani chiba).

Bez obzira na kišovitu subotu i hladnije vrijeme na proslavi se okupilo puno Roma iz tog naselja, a gosti predsjednika VMO Sitnice Milorada Mihanovića bili su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i velečasni Tomislav Antekolović koji su Romima čestitali njihov dan i poželjeli još bolju suradnju s većinskim stanovništvom.

Danas je politička participacija Roma sve jača. Romi se biraju za zastupnike u najvišim državnim institucijama, tijelima međunarodnih organizacija, a romske organizacije postaju sve snažnije i imaju sve bolju poziciju. Pa ipak, koliko god je učinjeno, postoji još mnogo toga što treba učiniti, posebice na području obrazovanja, socijalne zaštite, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite. Kako bi se to ostvarilo mora se djelovati zajedno s predstavnicima institucija, lokalne i državne vlasti.

Proslava ovog velikog romskog praznila na kraju je začinjena pjesmom, plesom te domjenkom, a sve je trajalo do noćnih sati.

(rt, foto: A. Jurak)