U Murskom Središću osnovan Centar za istraživanje Međimurja

Dana 11. siječnja 2020. godine održana je osnivačka skupština Centra za istraživanje Međimurja u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće. Kako u Međimurju ne postoji znanstveno – istraživačka institucija koja bi se bavila znanstvenim istraživanjima prošlosti (a po potrebi i sadašnjosti) Međimurja u skladu sa suvremenim istraživačkim pristupima, javila se potreba za osnivanjem udruge koja bi okupila sve istraživače i entuzijaste različitih struka s područja Međimurja.

Od povjesničara, preko etnologa, povjesničara umjetnosti, jezikoslovaca, pa do stručnjaka za zaštitu okoliša, stručnjaka za energetiku i djelatnika iz područja razvoje visoke tehnologije, ekonomista i vodećih ljudi raznih međimurskih udruga i ustanova.

Inicijatori osnivanja same udruge su etnologinja Janja Kovač i povjesničar Zoran Turk, koji su i organizirali i otvorili ovu osnivačku skupštinu. Centar za istraživanje Međimurja bavit će se multidisciplinarnim istraživanjem Međimurja, organizacijom međunarodnih znanstvenih skupova, provedbom velikih istraživačkih projekata, organizacijom stručnih i popularnih predavanja, izdavanjem zbornika i brojnim drugim aktivnostima. Poticat će se suradnja sa znanstvenicima okolnih zemalja, ponajviše Slovenije i Mađarske, pošto upravo s tim susjednim zemljama Međimurje dijeli povijest. Sjedište udruge je „Centar za kulturu Rudar“ u Murskom Središću, a udruga će djelovati po svim međimurskim naseljima i otvorena je za suradnju sa svim javnim i privatnim organizacijama.

Za predsjednika udruge izabran je Zoran Turk, za zamjenicu predsjednika povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc, dok je tajnik povjesničar Ivan Vuk. U upravni odbor izabrani su Mirna Ladašić, Janja Kovač, Anđelko Vlašić, Iva Kožnjak i Andreja Talan Gombar.  Na prvom sastanku predloženi su okvirni planovi za 2020. godinu i naglašena je želja da svi članovi podjednako doprinose svojim idejama i radom.

(tekst i foto: CIM)