U Mađarskoj podignut spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom

U naselju Abda kod Gyora u susjednoj Mađarskoj podignut je spomenik – obelisk na mjestu gdje je Jurak IV Zrinski preuzeo od Turaka glavu svoga oca Nikole IV Zrinskog. 26. rujna 2023. su članovi Zrinske garde Čakovec, Đuro Bel, predsjednik i Marjan Novak, član predsjedništva uz dvojicu gardista položili vijenac i zapalili svijeće kod obeliska pokraj mosta na rijeci Rabci. Vijence su položili dr. Vass Peter, gradonačelnik Sigeta i Szabo Zsolt, načelnik Abde. Himne je opjevao i izveo prigodni glazbeni program zbor iz Abde. Navedeni obelisk podignut je na ovom povijesnom mjestu 2022. godine od crvenog vapnenca s grbom obitelji Zrinski. Natpis na obelisku je na mađarskom jeziku, a Garda je dogovorila da se uskoro postavi i ploča na hrvatskom.

Kratka povijest glave Nikole Zrinskog: Kada je, poslije proboja Nikola pao, Turčini su po svojem običaju odsjekli glavu kao pobjednički trofej i 3 dana su se hvalili s tim trofejem. Na molbu časnika bega Vilima Mustafe, on je nekada bio zarobljenik Zrinskog, osamljeno tijelo su pokopali sa svim vojnim počastima, a danas već nitko ne zna gdje tijelo počiva. Veliki vezir Mehmef Sokolović odsječenu glavu je poslao grofu Egonu Šalju, glavnom kapetanu Gyora s porukom: “Prihvati glavu vašeg najhrabrijih vođe kao znak moje naklonosti, koju će te i ubuduće trebati. Tijelo sam naredio pokopati jer bila bi sramota da tijelo najhrabrijeg čovjeka leži na livadi kap hrana pticama nebeskim.”

U Gyoru uz velike počasti, poslije svečane svete mise zadušnice glavu su 27.09.1566. godine kod Abde preuzeli bliski rođaci, šogor Franjo Tahy, zet Baltazar Batthyany koju je ispratila cijela carska vojska.

 

(tekst i foto: Pavo Jazvić)