U Katoličkom domu održana promocija dokumentarnog filma „Štafeta smrti“

Promocija dokumentarnog filma ,,Štafeta smrti” održana je u Katoličkom domu u Čakovcu, 16.12.2018.godine u 16,00 sati u organizaciji udruge HVIDRA-e Jug Čakovec.

Dokumentarni film ,,Štafeta smrti” podsjeća na istinite događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991.godine u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj s civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili, preživjeli, ali i bili teško ranjeni kao sudionici ,,Štafete smrti“.

Na predstavljanju filma bio jedan od dvojice preživjelih Ivica Jurčan koji je nakon 20 dana teško ranjavan bez nogu s kolegama koji su nastradali bio odveden u logor, maltretiran i na kraju razmijenjen, dok Đuro Kovačevič zbog zdrastvenog stanja nije došao.

Na projekciji filma u kojoj su se hrabri branitelji žrtvovali i išli u proboj iz Bogdanovca preko minskih polja i pored neprijateljskih linja da bi sigurno proveli civile i ranjene, na žalost dvorana nije bila očekivano puna, ali film koji priča o borbi i stvaranju povijesti moderne Hrvatske svjedoči istinu od ljudi koji su to preživjeli.

U dvorani je bio i najpopularniji međimurski pjevač Mirko Švenda Žiga koji je svojim pjesmama pridonio ovom hvalevrijednom događaju.

Pokrovitelj filma je bila Općina Selnica, a suorganizator Zrinska garda.

(AJ, foto A. Jurak)