Tisuću intervencija Ispostave hitne medicine u Murskom Središću

Danas je Gradu Mursko Središće održana konferencija za medije s temom Analiza rada Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće. Konferenciji su prisustvovali ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. sc. Tomislav  Novinšćak , pročelnica Upravnog odjela Međimurske županije za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić – Grlač te domaćini gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak i njegov zamjenik Miljenko Cmrečak.

Dražen Srpak je istaknuo da je Ispostava  hitne medicine u M. Središću  uspostavljena zahvaljujući naporima Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Grada M. Središće i Međimurske županije.  Kroz M. Središće godišnje prođe 3,5 milijuna putnika od čega 2 milijuna su turisti, kroz grad je velik i gust je promet  i to je još jedan od razloga neophodnosti hitne. Prije godinu i pol, u jednoj zajedničkoj akciji, bilo je zaključeno da je hitna veoma bitna. Tada je krenuo proces otvaranja Ispostave hitne medicine u Murskom Središću za koji sam osobno imao malo vjere zbog niza prepreka koje su bile, međutim kad se male ruke slože, sve se može. Tako su se složile ruke lokalne samouprave tj. Grada Mursko Središće, ravnatelja Hitne – Tomislava Novinšćaka, Međimurske županije te se u zajedničkoj koordinaciji, uz veliku pomoć ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske dr. Maje Grba Bujević, Ministarstva zdravstva, Hitna u Murskom Središću je pomalo postala izgledna te su se u daljnjem procesu uključile okolne općine koje djelomično sufinanciraju (najam prostora, adaptacija prostora). Tako je uz 20 godina Grada Mursko Središće, 12. svibnja Ispostava hitne medicine otvorila svoja vrata gdje je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Gradonačelnik Grada Mursko Središće izrazio je veliko zadovoljstvo što su građani dobili tu uslugu te se zahvalio svima koji su pomogli, zahvalio se Međimurskoj županiji koja sufinancira 5. Tim . Radi se na tome da se ta obveza makne i da se u perspektivi Tim 2 pretvori u Tim 1, odnosno da se dobije liječnik, ako ne svaki dan onda barem vikendom i blagdanom te će onda to biti kruna onoga što najsjeverniji grad i okolne općine  zaslužuju. Zdravlje nema cijenu i ovo je jedna bitna stvar koja grad čini gradom.

Dogradonačelnik Miljenko Cmrečak također je istaknuo važnost spašavanja ljudskih života, te kako se već  sada nakon samo  9 mjeseci djelovanja vidi kolika je nužnost bila uspostavljanja Ispostave hitne u  Murskom Središću.

Izuzetno je važno što je grad Mursko Središće dobio jedan ovakav objekt koji ljudima znači život. Taj trenutak kada Hitna dolazi je trenutak spašavanja života i zasigurno je to nešto što je izuzetno važno, ne samo našim građanima, važno je našoj zajednici i našem društvu. Prepoznavanjem ove važnosti od strane Ministarstva, Međimurske županije i Hitne službe, izuzetno je važno da taj objekt imamo. Grad smo građanima približili otvorenjem državnih i javnih službi. Vjerujem da ćemo uspjeti dobiti Tim 1 barem vikendima jer znamo da je teška situacija s liječnicima koji imaju izuzetnu vrijednost zbog školovanja i specijalizacije, ali bez obzira na to vjerujemo da ćemo uspjeti riješiti uz pomoć Međimurske županije i Ministarstva i da će to poboljšati kvalitetu života naših ljudi.

Drago mi je što nakon godinu i pol dana možemo vidjeti da su rezultati jako dobri i da je naše zajedništvo regionalne i lokalne samouprave ovdje urodilo plodom. Na Odboru za zdravstvo kada su liječnici analizirali rezultate rekli su da Hitna u Murskom Središću iako nema liječnika dovodi pacijente koji su vrlo dobro zbrinuti. Međimurska županija s 300.000,00 kuna sufinancira Tim, te se pregovara o tome da se ukine financiranje od strane regionalne samouprave u cijeloj Republici Hrvatskoj jer je takvih slučajeva više, a ne samo u našoj županiji. Nadam se da ćemo to postići zato što su naša opravdanja vrijedna i vjerodostojna. Zalagat ćemo se da u Ispostavi hitne medicine u Murskom Središću bude liječnik. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tome i dalje ćemo financijski podupirati te ćemo se truditi da se standard medicinskog sustava u cijelom Međimurju održi na jednoj zavidnoj razini i da se poboljša svugdje gdje je to potrebno jer svaki stanovnik Međimurja treba zdravstvenu skrb dostojanstvenu čovjeka, rekla je u svom obraćanju medijima  Sonja Tošić – Grlač privremena pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Zanimljive podatke o radu Ispostave iznio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinumMeđimurske županije dr. sc. Tomislav Novinšćak:

– Zdravstveni sustav u Međimurju je na jednoj visokoj razini, organiziran s izrazitim sluhom prema struci. Razumiju se potrebe Hitne. Sluh lokalne zajednice, gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka i okolnih općina, vezano uz prošlogodišnje otvaranje Ispostave Hitne medicine je bio na zavidnoj razini. Same brojke govore da su u devet mjeseci, koliko je otvorena Ispostava u Murskom Središću, imali preko tisuću intervencija. Nekome se te brojke čine malo, nekome puno, međutim one su važnije kada se zna da je od tih tisuću intervencija, u 128 bilo neposredno ugroženog života. One su mogle završiti i fatalnim ishodom, srećom, ti ljudi su na vrijeme prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec. Svakodnevno čujemo da se građani osjećaju sigurno te je opravdanost Ispostave Hitne medice u Murskom Središću maksimalna. 180 intervencija bilo je u samoj ispostavi, 847 u gotovo svim mjestima, odnosno u 84 mjesta gornjeg Međimurja. Moram pohvaliti da građani Murskog Središća zaista znaju kada zvati Hitnu medicinu, što govori u prilog tome da je samo 60 intervencija bilo u tzv. zelenom ili ne hitnom kriteriju. Intervencije su uglavnom bile vezane uz bolesti, 35 prometnih nezgoda, 8 trovanja, 26 trudnoća koje je zbrinuo Tim i 115 prometnih nezgoda. Te intervencije se uglavnom odvijaju u stanovima, oko 594 njih. Zatvoreni javni prostor, sportsko rekreativni prostor, polje – 45 intervencija. U staračkim domovima bilo je 79 intervencija, a na cesti 44. Uglavnom se radilo o pozivima u kojima je sudjelovala rodbina, osobno je zvalo stotinjak ljudi. Moram pohvaliti i dobru suradnju sa socijalno ugroženim stanovnicima, nacionalnom manjinom jer je zaista minimalni broj hitnih intervencija bio vezan uz njih. 502 pacijenta su predana na Županijski hitni bolnički prijem ŽBC. Preko 24.000 kilometara je prošao reanimobil. Život nema cijenu, ali smo zaista ponosni na mlade ljude koji rade u timovima koji su dokazali da se kvalitetno može zbrinuti.

(tekst i foto ZR, GMS)