SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Sunčana Glavak: Mentalno zdravlje zahtijeva snažniji zajednički odgovor EU-a

„Upravo danas, na Svjetski dan zdravlja, moramo se upitati jesmo li u posljednje dvije godine iscrpili svoje emocionalne rezerve“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak u raspravi o mentalnom zdravlju.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta danas je održana rasprava o mentalnom zdravlju o kojem se glasnije počelo govoriti s pojavom pandemije bolesti COVID-19, a nastavilo se ratnom agresijom na Ukrajinu. U raspravi je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

„Vremena u kojima živimo vrlo su izazovna za očuvanje mentalnog zdravlja. Osim genetske uvjetovanosti, upravo je mentalno zdravlje podložno brojnim čimbenicima poput sukoba, socio-ekonomske pozadine, a sada i rata. Radi se o ozbiljnom problemu koji je u nekim zemljama još uvijek tabu tema. Procjenjuje se da su troškovi povezani s lošim mentalnim zdravljem u EU-u u pred-pandemijskom razdoblju dosezali 600 milijardi eura godišnje – oko 4 posto BDP-a – a očekuje se da bi ova brojka mogla biti puno veća u post-pandemijskim godinama. Pri tome treba istaknuti najizloženije skupine poput zdravstvenih djelatnika, ali i djecu i mlade“, istaknula je zastupnica Glavak poručivši da je potrebno pružili adekvatne i održive odgovore na ovaj rastući zdravstveno-sociološki izazov.

Upozorila je i na trenutnu situaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini.

„Posljednjih šest tjedana svjedoci smo svakodnevnim potresnim scenama iz ratom pogođene Ukrajine – nasilju, smrti, nesigurnosti. Podržavam napore Europske komisije, država članica, zdravstvenih profesionalaca te svih građana koji u svakodnevnim kontaktima pomažu osobama raseljenima iz Ukrajine. Hvala vam na vašim bezuvjetnim iskazima solidarnosti“, kazala je zastupnica Glavak.

Zaključno, pozvala je Komisiju i zastupnike u Europskom parlamentu da se snažnije angažiraju oko ove bitne teme te naglasila da problemi mentalnog zdravlja zaslužuju veću pažnju javnosti te izdašnije resurse za podršku, istraživanje i liječenje.

Mentalno zdravlje pojedinca važno je za društvo u cjelini

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici. Pitanje mentalnog zdravlja horizontalno je pitanje na koje utječu politike u nizu sektora koji, uz zdravstvo, uključuju i obrazovanje, zapošljavanje, borbu protiv siromaštva. (m)

VIDEO: