Svjetski dan zdravlja obilježen u Čakovcu

Javno zdravstvenom akcijom pod nazivom “Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo” danas (petak 6. travnja) na čakovečkom Trgu Republike obilježen je Svjetski dan zdravlja. Program se odvijao u okviru projekta Živjeti zdravo kojeg na području Međimurja organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Na prigodnim štandovima uz Zavod se predstavilo i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Čakovec te “Međimurski slatkiši” – Udruga djece oboljelih od dijabetesa i njihovih roditelja.

Koodinatorica projekta “Živjeti zdravo” za Međimursku županiju Renata Kutnjak Kiš pohvalila je odaziv građana, posebno onih najmlađih, ali i onih najstarijih. “Danas su svi mogli provjeriti pokazatelje uhranjenosti, procijeniti svoj rizik za tip II šećerne bolesti razgovarati s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara te su bili savjetovani o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima zdravog stila života, koji su neobično važni u prevenciji i kontroli bolesti srca i krvnih žila, ali i drugih kroničnih nezaraznih bolesti” rekla je Kutnjak Kiš. Volonterski timovi Gradskog društva Crvenog križa, većinom učenici Srednje škole Čakovec, su provodili mjerenje krvnog tlaka, određivali šećer u kapilarnoj krvi te ponudili nekoliko aktivnosti s “pijanim naočalama” koje su simulirale utjecaj alkohola.

Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec na akciji je prikazala svoj djelokrug rada te opremu i potražnog psa. U sklopu akcije održana je i aktivnost pod nazivom „Volonteri u Parku“ gdje su treneri Teniskog kluba Franjo Punčec Čakovec, svim zainteresiranim osobama, a posebno djeci vrtićke dobi, približili sve ljepote tenisa.

Koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec istaknuo je kako su aktivnosti, kojih će kroz godinu biti 12, osmišljene da organiziraju slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, potiču usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašenje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu. “Mališani su bili fascinirani tenisom i vjerujem kako će mnogi nakon ovog petka češće udariti lopticu reketom” izjavio je Jakopec.

Na aktivnost su organizirano dolazila djeca iz Dječjeg vrtića Cipelica čija je ravnateljica Gordana Šoltić Siladi kazala kako su i predškolci i odgajateljice bile oduševljene. “Djeca su bila sretna i zadovoljna jer su na svježem zraku provela dinamično prijepodne, a odgajateljice su se vratile nasmijane s porukom kako je ovo lijepi završetak tjedna” ispričala je Gordana Šoltić Siladi. Sljedeća aktivnosti “Volontera u parku” na rasporedu je 20. travnja kada će u jezeru čakovečkog Starog grada povodom Dana planeta Zemlje biti osmišljen dan za igru tradicijskim igračkama.

(Miljenko Dovečer, foto: Tomica Jakopec)

cof