Svečano u Čakovcu – promovirano 148 prvostupnika i stručnih specijalista MEV-a

U čakovečkom Centru za kulturu u petak je održana svečanost 14. promocije prvostupnika i 11. stručnih specijalista Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Brojni roditelji, rodbina i prijatelji, nakon dvije godine panedmije, na velikoj su svečanosti imali priliku čestitati završenim studentima MEV-a.

Na samom početku slavljenicima promoviranim u stručne prvostupnike računarstva, ekonomije (studija Menadžment turizma i sporta) te održivog razvoja, odnosno stručne specijaliste ekonomije obratio se dekan Igor Klopotan izrazivši zadovoljstvo što su se nakon pandemije i nastave na daljinu mogli konačno okupiti i zajedno proslaviti ovaj velik dan u životu svakog studenta i njihovih obitelji.

U svom je govoru istakao dva velika i značajna projekta za Veleučilište i lokalnu zajednicu koji su realizirani unazad dvije godine.

– To su Živi dvorci, projekt vrijedan 1.5 milijun eura koji smo radili zajedno s 8 partera iz Hrvatske i Slovenije, i to je projekt Centra održivog razvoja vrijedan 12 milijuna kuna kojim smo obnovili treću zgradu i opremili četiri laboratorija u našem novom znanstveno-istraživačkom centru. Uspješno smo se pripremili za reakreditaciju svih studijskih programa i cijele ustanove, uskoro očekujemo i trajnu dopusnicu za rad, trenutno su u tijeku prilagodbe sustava kvalitete prema pismu očekivanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje – kazao je Klopotan dodajući kako će se uskoro početi izvoditi diplomski stručni studij Računarstvo te najavio puno novosti na jesen istaknuvši pregovore s parterskim ustanovama oko zajedničkih studijskih programa koji će se izvoditi u Čakovcu.

Naglasio je kako je dana jednoglasna potpora Vijeća veleučilišta Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim se konačno izjednačuje naziv i titule studenata stručnih studija koji nakon završetka diplomskog stručnog studija prema prijedlogu novog zakona postaju magistri.

– Stručni studiji koje izvode veleučilišta i visoke škole nedvojbeno stvaraju visoku zaposlenost što dodatno dolazi do izražaja u trenutku kada nema dovoljno mladih na tržištu rada. Naši studenti zapošljavaju se izuzetno brzo, dobar dio njih već za vrijeme studija – istaknuo je dekan dodavši kako je ukupni trošak po studentu koji društvo za to plaća znatno niži nego na sveučilišnim studijima.

Izrazio je zadovoljstvo što je Veleučilište nakon godina i godina nastojanja, konačno u poziciji napraviti snažan korak unaprijed, misleći pritom na ispravak nepravde prema stručnim studijima, odnosno da naziv „stručnog specijalista” koji se dodjeljuje.

(tekst i foto: Mediji MEV)