Suradnjom Crvenog križa i Grada Čakovca, projektom „Navek z vami“ posao će dobiti 15 dugotrajno nezaposlenih žena

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH ovih je dana odobrilo projekt Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i partnera Grada Čakovca, Centra za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Ujedno je pritom potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Radi se o projektu „Navek z vami“ kojim će se na području Čakovca omogućiti zapošljavanje 15 žena koje će pružati uslugu potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama u svojim zajednicama u narednih godinu dana.

Gradonačelnica: „Uz podršku dugotrajno nezaposlenim ženama, ovakvi projekti poruka su da brinemo i za svoje starije“

Prve korake projekta dogovorili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, pa će se tako s njegovom provedbom krenuti od utorka, 1. studenoga. „Projekt „Navek z nami“ omogućit će pristup zapošljavanju i tržištu rada dugotrajno nezaposlenim ženama te potaknuti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba na području Čakovca“, rekao je Valkaj, dodao kako se na taj način senzibiliziramo kao društvo te objasnio: „Usluga potpore za starije i nemoćne osobe obuhvatit će održavanje stambenog prostora i okućnice, nabavu i dostavu namirnica, lijekova i ostalih kućnih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pratnju liječniku, razgovor i druženje s korisnicima.“

Ukupna vrijednog projekta je 741.600,00 kuna, što je ujedno najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Ono što je ključno je kako će se provesti isključivo vanjskim financiranjem, a ne iz Gradskog proračuna, pa su tako bespovratna sredstva osigurana iz Državnog proračuna RH (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

„Vrijednost ovakvih projekata je nemjerljiva, stoga još jednom hvala ekipi u Gradskom društvu Crvenog križa te partnerima na projektu koji nas potiču i zajedno s nama stvaraju nove dodane vrijednosti kada je briga o našim sugrađanima u pitanju. Posebice kao što je u ovom slučaju kada dajemo u isto vrijeme podršku i priliku dugotrajno nezaposlenim ženama koje teže pronalaze posao, ali i omogućujemo besplatnu brigu našim starijima i nemoćnima. To je najbolja poruka da itekako brinemo za njih i naše najranjivije skupine društva“, objasnila je pritom čakovečka gradonačelnica i pozvala žene da se jave na natječaj koji će biti objavljen u srijedu, 2. studenoga.

Poticanje socijalnog uključivanja i povećanja razine kvalitete života starijih i nemoćnih u Čakovcu

Centar za socijalnu skrb Čakovec u okviru projekta radi na identifikaciji korisnika, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec na isticanju određenih ciljanih skupina, dok će Grad Čakovec pružiti svu logističku pomoć i identifikaciju korisnika uz pomoć Socijalnog vijeća Grada Čakovca.

Nakon provedenog projekta, bez sumnje će se potaknuti socijalno uključivanje te povećanje razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe, uz pritom osiguranje osnovnih materijalnih potrepština. Spomenimo kako se nastavak Programa Zaželi očekuje i u novoj financijskoj perspektivi 2021. -2027. čime će se osigurati podrška postojećim mjerama dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije.

Grad Čakovec