Sudjelujte u radionicama prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje

„Najviša razina obrazovanja je tolerancija“,  riječi su Hellen Keller!

Koliko je važno prepoznavanje diskriminacije, kako na društvenom tako i na individualnom planu, možete saznati na radionicama razumijevanja medija, prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje.

Radionice pod nazivom „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“ autorice Vesne Ivezić čine jedan od društveno-kulturnih programa u sklopu projekta Nove prakse -sudioničko upravljanje zgradom Scheier, a održavat će se online preko platforme Zoom od 21. do 23. srpnja 2020. u terminu od 17 i 30 do 19 sati.

Radionice su namijenjene za sve zainteresirane (16+), a posebno nastavnike, pedagoške radnike kao i predstavnike organizacija koji se bave ljudskim pravima.

 

Prijave na radionice su otvorene do nedjelje, 19. srpnja 2020. u 23:59 sati, putem prijavnice na linku. Broj polaznika je ograničen, zato pošaljite svoju prijavu što prije.

O radionicama

Online program „Prepoznavanje diskriminacije i govora mržnje“ polazi od prepoznavanja vlastite sposobnosti razumijevanja predrasuda, stereotipa, neprihvaćanja različitosti, suđenja – prepoznavanja vlastitog neznanja  kroz učenje i vježbanje kritičkog mišljenja.

U sklopu programa održat će se tri radionice u trajanju od 90 minuta te će se koristiti metoda analize sadržaja medijskih poruka. Voditeljica i autorica ovog društveno-kulturnog programa je Vesna Ivezić.

Polaznici će se baviti razumijevanjem medija – prepoznavanjem diskriminacije, neuvažavanja prava na različitost, ksenofobije, govora mržnje i nasilja putem medijskih poruka. Ispitat će se koji su razlozi za isključivanje pojedinaca, te kako sudionici procjenjuju svoj stav prema različitosti, što se može iščitati iz socijalne distance koju imaju prema nekom drugom, u kojoj mjeri su skloni stereotipima te prepoznaju li govor mržnje, što se vidi u prepoznavanju i razumijevanju pojmova, stereotipa, vlastitih predrasuda.

O autorici i voditeljici radionica

Vesna Ivezić diplomirala je filozofiju i sociologiju te magistrirala na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osnivačica je Udruge za promicanje ljudskih prava slobode i kvalitetnog života IDIA te djeluje u Centru za filozofiju medija u Zagrebu kao urednica časopisa In medias res. U okviru nastavničke djelatnosti vodila je školsku debatnu grupu, radionice prepoznavanja diskriminacije i govora mržnje te razumijevanja medija u sklopu Međunarodne male škole demokracije. Autorica je knjiga “Pravo na različitost” te „U dosluhu s Bogom: priča o Romima dervišima u Istri“. Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog filozofskog i Hrvatskog sociološkog društva.

Novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

Valentina Nedeljko,

Koordinatorica edukacija, događanja i studijskih posjeta

Platforma za Društveni centar Čakovec

Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier