Sudjelovanje Roma u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu – predstavljanje regionalnih rezultata istraživanja u Termama Sv. Martin

Predstavljanje regionalnih rezultata Istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma održati će se u ponedjeljak, 09. travnja 2018. u u Sv. Martinu na Muri, u hotelu Spa Golfer, LifeClass Terme Sveti Martin,  Izvorska 3, s početkom u 11 sati.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske korisnik je projekta IPA 2012 “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma”, sa ciljem cjelovitog i učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava te poboljšanja i olakšanja aktivnog te potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju. Projekt provode tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije. Članovi upravnog odbora projekta su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je i dao podršku za provedbu navedenog projekta.

Na regionalnoj prezentaciji u Svetom Martinu na Muri, kojoj će prisustvovati predstavnici romske nacionalne manjine, institucija i organizacija civilnog društva koje djeluju na lokalnoj i županijskoj razini, bit će predstavljeno istraživanje koje uključuje podatke dobivene anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i dubinskim intervjuima te fokus grupama s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva te institucijama u 12 županija Republike Hrvatske, uključujući i Međimursku i Varaždinsku županiju.

Koje su prepreke nastavku školovanja mladih Roma te razgovor o ostalim nalazima istraživanja u području obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, stanovanja i sudjelovanja u kulturnom, društvenom te političkom životu vodit će se tijekom regionalnog predstavljanja tog sveobuhvatnog i multi-metodološkog istraživanja.

Centar za mirovne studije (foto: arhiva Muralista)