Studijsko putovanje UDVDR PMŽ ogranka Mihovljan u Zapadnu Slavoniju

Provodeći projekt  Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata „Da se ne zaboravi“čuvajući spomen na domovinski rata i poginule hrvatske branitelje,  članovi i  članovi njihovih obitelji Ogranka  Mihovljan u subotu 08.10.2022. godine na spomendan Hrvatskog sabora organizirano su posjetili Zapadnu Slavoniju.

Zapadna Slavonija 1991. godine, a  pogotovo Pakračko-lipičko bojište bila je lokacija na kojoj su svoj veliki doprinos obrani i oslobađanju tog područja dali mnogi međimurci kao pripadnici 54. Samostalne bojne HV Čakovec i 34. Inženjerijske bojne HV Čakovec, a naročito njih  13 koji su na tom području položili svoje živote na oltar domovine.

Tako su posjećenE lokacije  oko Pakraca; s.Gaj, s.Kukunjevac, s.Kusonje, s.Dereza,na kojima ih je  s ratnim događanjima upoznao gosp. Branimir Vacek, general u miru i  tadašnji zapovjednik policijske postaje Pakrac.

U gradu Pakracu posjetili su Muzej vojne i ratne povijesti  gdje im je  sat ratne  povijesti održao voditelj muzeja povjesničar Mario Tušek s posebnim osvrtom na Domovinski rat.

U gradu Lipiku  odana je  počast poginulim u obrani i oslobađanju grada Lipika kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih branitelja.

Na kraju  je posjet završio u razgledavanju  Ergele Lipik,  gdje je uz ugodno druženje organiziran i zajednički ručak.

Ovaj program financijski  je potpomognut iz proračuna grada Čakovca i Mjesnog odbora MIhovljan.

Foto: Z.Hergotić

Predsjednik ogranka

JOSIP JEZERNIK,s.r.