Štovatelji lika i djela J.B. Tita iz Međimurja posjetili Kuću cvijeća u Beogradu, Novi Sad i Sremsku Mitrovicu

Kuća cvijeća je spomen objekt u Beogradu u Srbiji na gradskom predjelu Dedinje. Izgrađena je kao spomen-grob maršalu Josipu Brozu Titu doživotnom predsjedniku bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Za posjetitelje je otvorena 1982. godine.

Iako se Jugoslavija, kao Titova tvorevina, raspala u krvavom ratu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada su sve republike u njenom sastavu stekle nezavisnost, pa tako i Hrvatska koja je to morala učiniti u Domovinskom ratu braneći se od srpske agresije, u svim djelovima bivše države postoje ljudi koji njeguju uspomenu na Josipa Broza pa tako i njegovu državu koje već dugo nema.

U Hrvatskoj tu tradiciju održava Društvo Josip Broz Tito koje svoj, vrlo aktivni ogranak ima i u Međimurju. Članovi međimurskog društva ne propuštaju ni jedan značajniji datum vezan uz Tita ili SFRJ, kako bi ga obilježili, (iako prema svom planu i programu obilježavaju i događaje vezane uz Domovinski rat)  te posjećuju razna mjesta ili obilježavaju događaje vezane uz bivšu državu.

Josip Broz Tito umro je 04.05.1980. godine, a tu 39-godišnjicu smrti evocirali su međimurski članovi Društva tako što su posjetili njegov grob, odnosno spomen obilježje, Kuću cvijeća.

Kao i svake godine oko 50 članova Društva 04. svibnja posjetilo je Beograd, odalo počast Josipu Brozu Titu, ali su također posjetili Novi Sad i Sremsku Mitrovicu.

(R. Tomanić, foto: Društvo JBT)