Srednja škola Čakovec: Učenici i nastavnici posvetili se osvješćivanju zajednice prema osobama s Downovim sindromom

Kliničke vježbe i nastavu – učenici (buduće medicinske sestre/tehničari opće njege, fizioterapeutski tehničari i njegovatelji) te njihovi nastavnici – danas su posvetili osvješćivanju zajednice načinom demonstriranja programa inkluzije osoba s Downovim sindromom.

Kromosom X je često opisan u obliku čarape – i upravo to je razlog nošenja ŠARENIH ČARAPA. Nama draži razlog je što nas mnogi pitaju zašto nosimo šarene čarape – tada iskoristimo priliku pričajući o osobama s Downovim sindromom. Glavna riječ u toj priči je toplina – toplina koja izvire iz njih pri komunikaciji, iskazivanju emocija, odnosu prema drugima.. i divan osjećaj koji pružaju gdje god se pojave.

„Down sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica – tako da se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma  – koji je numeriran brojem 21 (stanica sadržava 23 različita kromosoma numerirana brojevima od 1-22, te 23. spolni kromosom).

PREDRASUDE I ISTINA O SINDROMU DOWN:

  1. Sindrom Down je rijedak genetski poremećaj.

NETOČNO. Jedan je od najčešćih genetskih poremećaja.

  1. Većina djece sa sindromom Down ima starije roditelje.

NETOČNO. Čak 80 posto djece s Down sindromom rodile su majke mlađe od 35 godina, međutim vjerojatnost i učestalost raste s godinama majke.

  1. Osobe sa sindromom Down su teško retardirane.

NETOČNO. Oni se mogu podučavati, a njihov puni potencijal još uvijek nije otkriven.

  1. Potrebno ih je smjestiti u posebne institucije.

NETOČNO. Žive kod kuće sa svojim obiteljima i sudjeluju u obavljanju jednostavnih zadataka u svakodnevnim aktivnostima zajednice.

  1. Djeca sa sindromom Down moraju biti smještena u posebne edukacijske programe.

NETOČNO. Sve više djece potiče se na uključenje u „normalne“ učionice sa svojim vršnjacima.

  1. Odrasle sa sindromom Down je nemoguće zaposliti.

NETOČNO. Na radno mjesto uvijek donose svoj entuzijazam, pouzdanost i predanost poslu.

  1. Downov sindrom je nemoguće izliječiti.

TOČNO. Danas su znanstvenici čvrsto uvjereni da će u budućnosti biti moguće poboljšati, ispraviti ili spriječiti mnoge probleme povezane s Down sindromom.“

Đurđica Hlapčić

VIDEO: