Srednja škola Čakovec: Totalno drukčiji od drugih!

U Srednjoj školi Čakovec medicinari uvijek marljivo uče i usvajaju potrebne vještine. Kako im je pri provjeri naučenoga, samo oni znaju, no danas su na jedno pitanje dali najljepši odgovor na svijetu i zaslužili čistu peticu!

Gledajući ih krajičkom oka i uživajući u prizoru, pitala sam ih: Je li vam lijepo danas? Lijepo nam je! Odgovaraju bez razmišljanja.

Roditelji, budite ponosni na njih jer su baš takvi kakvi jesu i ponos svojih nastavnika! Jer već sada uz dobre smjernice samostalno odrađuju potrebne zadatke. Peti razred medicinskih sestara/tehničara promovira poboljšanje zdravlja na razne načine. Ovaj put glasno govore o važnosti i potrebi čovjekova kretanja, raznolikosti prehrane i dovoljnoj hidrataciji organizma radi njegova optimalnoga funkcioniranja. U svakoj temi naglašavaju važnost individualnoga pristupa čovjeku. Sa svojim nastavnicima Ivanom Kacunom, Renatom Tisaj i Đurđicom Hlapčić slažu se da je najvažnije znati nositi se sa stresom kojeg, nažalost, ne nedostaje.

Medicinari osvještavaju i svoje kolege nemedicinskih zanimanja, ali i nastavnike o važnosti prevencije bolesti, primjerice, karcinoma grlića maternice naglašavajući da je taj karcinom najpreventivniji i da se, ako se otkrije u lokaliziranom stadiju, može vrlo uspješno  izliječiti. „Rizični su čimbenici za razvoj karcinoma vrata maternice rani spolni odnos, spolni odnos bez zaštite, promiskuitet, infekcija humanim papiloma virusom, pušenje. Humani papiloma virus (HPV) uglavnom se prenosi tijekom spolnoga odnosa. Redoviti pregledi ključni su za otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti, a papa-test test je probira za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice. To je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga.“ (Izvor: https://www.zzjzdnz.hr)

Zanimljivost

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv karcinoma grlića maternice zato što u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. Usto, cvjeta u ledenim uvjetima te tako podsjeća na  snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju njezino vlastito zdravlje.

Bravo za naše učenike i njihove nastavnike koji se snalaze i educiraju u svim mogućim i nemogućim uvjetima ovih nimalo jednostavnih vremena. Nema straha uz ovakvu mladost!

Eto, tako izgledaju naša druženja – radno, ali opušteno. Tako da nitko nema onaj mnogima poznat gadan grč u želucu pri dolasku u školu.

Svaka čast roditeljima koji su ih odgojili baš takve kakvi jesu!

 

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn.