Srednja škola Čakovec obilježila Svjetski dan sepse

13.9.2023., Svjetski dan sepse

Jučer smo bili počašćeni aktivnim sudjelovanjem u podizanju svijesti o sepsi. Poziv nam je uputila Vesna Hozmec Blažić, mag. med. techn., glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu s JIL-om ispred društva HDMSARIST čiji su članovi medicinske sestre/tehničari JIL-a i anestezije.

Sepsa, teška sepsa i septični šok su upalna stanja koja nastaju zbog sistemske bakterijske infekcije. U teškoj sepsi i septičnom šoku dolazi do kritičnog smanjenja tkivne perfuzije. Najčešći uzročnici su gram–negativni organizmi, stafilokoki i meningokoki. Simptomi često započinju zimicom, tresavicom i povišenom temperaturom a uključuju hipotenziju, oliguriju i smetenost. Može nastupiti akutno zatajenje više organa, uključujući pluća, bubrege i jetru. Liječi se obilnom nadoknadom tekućine, antibioticima, potpornim mjerama a ponekad intenzivnom kontrolom glukoze u krvi te kortikosteroidima i aktiviranim proteinom C. (https://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/kriticna-stanja/sepsa-i-septicni-sok)

Učenici 3., 4. i 5. razreda smjer medicinska sestra/tehničar opće njege i njihove nastavnice aktivno su sudjelovali u promociji dijeljenjem edukativnih materijala, a kasnije također bili aktivni u prikazu modernih, atraktivnih metoda učenja pomoću TikToka koje je 5.c razred zajedno sa svojim nastavnicama Đurđicom Hlapčić i Evelin Horvat osmislio, realizirao i predstavio kolegiju glavnih sestara/tehničara i medicinskim sestrama/tehničarima Županijske bolnice Čakovec. Vesna Hozmec Blažić, osim kliničkog dijela, podijelila je iskustva potkrijepljenja primjerima iz prakse putem kojih mladi naraštaji još i bolje usvajaju potrebita znanja iz područja znanosti zdravstvene njege za budući rad.

Zahvaljujemo glavnoj sestri bolnice Valeriji Korent, mag. med. techn na uvijek toplom prijemu naših učenika i nas pa tako i danas.

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn