Šest mjeseci i mi smo folkloraši!

Folklornu grupu u okviru projekta  „IMPULS ZA 54 +“ formirali smo u rujnu 2018. godine, kada smo dobili zeleno svijetlo za početak projekta kojeg smo pomno i temeljito pripremili. Nakon prezentacije projekta i upisa započeli smo pjevanjem i plesanjem međimurskih pjesama, kola i plesova.

Neki od nas po prvi puta se susreću sa plesanjem u KUD-u i bilo je interesantno pratiti svaki naš korak, gestu, kapljicu znoja. No nije nam trebalo puno i sad se moramo pohvaliti.  Na 10 plesnih radionica naučili smo plesati splet od 6 plesova, koji trenutačno usavršavamo  za naš prvi nastup u Nardi 19. svibnja ove godine. Čekaju nas još umjetnički projekti u Murskom Središću, Lendavi, Čakovcu, ali o tome čemo kad dođe vrijema za to.

 Prvi naš radni zadatak bilo je zajedničko praćenje programa KUD- a „Mura“ u Murskom Središću 01. prosinca 2018. pod nazivom „ Advent pri serjonskom mlinaru“ , analiza nastupa i rasprava o običajima rudara i mlinara.  Do sada  smo ostvarili jedan umjetnički projekt i to prezentaciju svoga rada krep papirom (  ruže, cvijeće, ukrasi) u povorci i na bini Serjonskog fašnika.

Za to smo se pripremali na posebnim radionicama kordinatorice Vesne Horvat.

Ples i pjesmu uči voditelj Tihomir Benčić  koji nas uz ples i pjesmu uvodi u razgovore o  nošnji i običajima.  Uz osnove plesanja, držanja, stava, stila, obilježili smo i godišnje običaje vezane uz svetu Barbaru, svetog Nikolu, Badnjak, Božić, Valentinovo i Fašnik. I ne samo da smo o tome razgovarali, posjetio nas je sveti Nikola,

pekli smo kolačiće za Valentinovo,

skupljali smo recepte za fašnička jela i jela od koprive. Ne brinite se, pred nama je još rad do prosinca, javi ćemo se opet.

(Tihomir Benčić, foto: TB)