SDP Održana uspješna tribina „Problemi i prava onkoloških bolesnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi“

U ponedjeljak, 12.2.2024. od 18 sati, u zgradi Scheier u Čakovcu održana je tribina namijenjena građanima, udrugama pacijenata te djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Dupkom puna dvorana dokaz je da o ovako važnoj temi treba što više razgovarati.

Uvodna izlaganja na tribini imale su organizatorice:

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med., zastupnica u Hrvatskom saboru

Prof.dr.sc. Romana Jerković, dr.med. , zastupnica u EU parlamentu

Martina Vlašić Iljkić, dipl.soc.radnica, zastupnica u Hrvatskom saboru

Lana Remar, mag.soc.rada, Grad Čakovec

Sara Medved, dr.med., spec.psihijatrije, Zagreb

Mnogi naši građani, odnosno onkološki bolesnici susreću se s brojnim problemima od trenutka kada se postavi sumnja na onkološku bolest, prolaska kroz period pretraga i liječenja, neizvjesnosti i brige, a uz njih sve to prolaze i njihove obitelji, osobito u palijativnoj skrbi. Ne znaju ni na koje usluge iz sustava socijalne skrbi imaju prava, tko im može pomoći u njihovu ostvarenju, kako organizirati i pružiti psihološku pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. Iznijeti su konkretni problemi, savjeti i rješenja, udruge su pozvane da se jave radi dodatnih uputa i prijava za dobivanje financijskih sredstava iz EU za programe promocije zdravlja i edukacije.

Bilo je govora i o potrebi većeg odaziva građana na programe ranog otkrivanja bolesti i sistematske preglede. Važno je da se što prije u zdravstvenim ustanovama imenuju koordinatori onkoloških bolesnika koji bi pomagali oboljelima da ne lutaju kroz sustav, već da im pomognu u što bržem ostvarenju najbolje terapije. Stoga očekujemo od zdravstvene administracije da što prije započne sa svim mjerama koje su navedene u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka i Akcijskom planu.

Naši bolesnici nemaju vremena za čekanje. Očekivani životni vijek u RH je 3 godine kraći od EU prosjeka, ukupna davanja za karcinom su nam za 11% veća od prosjeka EU, no ishodi su nam izrazito loši: po smrtnosti smo, prema zadnjem službenom izvješću, drugi u EU.  Nezdravim životnim navikama pripisuje se 44% svih smrtnih slučajeva.

Nakon uvodnih izlaganja sudionica tribine više posjetitelja uključilo se u raspravu – sa svojim pitanjima, razmišljanjima i iskustvima. Preko dva sata trajala je tribina, a potom je nastavljeno ugodno druženje uz prigodni zalogaj i piće.

S ovakvim tribinama nastavit će se i u drugim gradovima Hrvatske.

SDP Međimurske županije