“RODE” u Gospiću na 28. obljetnici VRO “Medački džep”

[„RODE“ U GOSPIĆU]

Ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, 09. rujna,  prisustvovali su na 28. Obljetnici VRO „Medački džep“ u Gospiću. Medački džep i okolna mjesta nalaze se tek nedaleko od grada Gospića u kojima se davne 1993. godine ispisala povijest Domovinskog rata kada su naši branitelji krenuli u borbu za oslobođenje.

Ova akcija budi posebna sjećanja u našim braniteljima. „Na ovaj dan, ovu večer, prije 28 godina vršene su pripreme na “MIRU” 10, 11, 12 …(oni koji su bili, znaju kaj je to)…u noći smo krenuli u VRO “MEDAČKI DŽEP 93”. Nikad se ne zaboravlja taj osjećaj,  spremaš se na svoj rođendan…“ – prisjeća se Ivo Loborec, ratni pripadnik „RODA“ i tajnik današnje udruge.

Nažalost, tijekom provedbe planiranja akcije život je izgubio pripadnik „RODA“ Bernard Benček, dok je u samoj provedbi akcije smrtno stradao djelatnik Darko Turkalj. Njima u počast kao i svim poginulim i nestalim braniteljima danas su zapaljene svijeće i položeni vijenci kod Spomen – obilježja „Velebitskim junacima“ Rizvanuša, Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te u Vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“. Održana je i sveta misa u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Svečanosti su prisustvovali  izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Po završetku programa obljetnice, na poziv dragih prijatelja i kolega, ratni pripadnici SJP PU varaždinske „RODA“ prisustvovali su i na 30. Obljetnici osnutka SJP „TIGAR“ Gospić, gdje su u počast poginulim i nestalim braniteljima zapaljene svijeće i položeni vijenci kod kapelice u objektu USDR „TIGAR“. Nakon svečanosti, uz domjenak i ugodno društvo, branitelji su nastavili druženje.

(Ivo LOborec, Pavo Jazvić)