RODE u Dubrovniku

U sklopu dugogodišnjeg i tradicionalnog plana hodnje „Putevima specijalne policije MUP-a RH“ koji se provodi svake godine u listopadu, povodom obilježavanja Dana neovisnosti, Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana hrvatskih branitelja Varaždinske županije, ratni pripadnici Specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin uputili su se na krajnji jug lijepe naše, na područje Dubrovačko – neretvanske županije.Tijekom toplog jesenskog vikenda, 9., 10. i 11. listopada 2020. godine ratni pripadnici krenuli su prema Dubrovniku.

Slijedećeg dana uputili su se prema Općini Konavle, u naselje Kuna Konavoska koja je ujedno i polazna točka za uspon na najviši konavoski vrh. Snježnica Konavoska je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj, a sa svojim vrhom „Ilijin vrh“ na 1234 m nadmorske visine poznata je među planinarima kao najjužniji planinski greben iznad 1000 m nadmorske visine i kao najjužnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Posljednjeg dana ratni pripadnici Specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin krenuli su prema brdu Srđ, koje se nalazi iznad Dubrovnika gdje su posjetili Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.

Ovaj projekt bila je prilika za ponovni posjet Dubrovačko – neretvanskoj županiji. U sklopu ove aktivnosti, ratni pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin tijekom hodnje prisjetili su se dijela svog ratnog puta vezanog uz gore spomenuto područje gdje su boravili tijekom Domovinskog rata 1993 godine. U ljepoti prirode svjesno su uočili rezultate svojih požrtvovnih i hrabrih borbi te su kvalitetno proveli vikend u prirodnim bogatstvima lijepe naše.

(Pavo Jazvić, foto: RODA)