Robotički tim “CRO – Dance” iz Čakovca na Europskom prvenstvu mladih robotičara u Hannoveru

Mladi robotičari Lara i Žan Resman kao tim „CRO – Dance“ bili su dio ekipe Hrvatskog društva za robotiku koji su od 21. – 23. lipnja sudjelovali na Europskom prvenstvu robotičara „RoboCup Junior Euro 2019“ u njemačkom gradu Hannoveru. Sudjelovale su ekipe iz 20 država i natjecalo se u 6 područja. Hrvatsku ekipu je na ovom događanju predstavljalo 35 učenika razvrstanih u 13 timova. Tim se mogao natjecati samo u jednom području. Hrvatski timovi su osvojili dvije zlatne te po jednu srebrnu i brončanu medalju.

Lara, učenica 3. r. Gimnazije u Čakovcu i Žan, učenik 7. r. I. OŠ Čakovec, natjecali su se u kategoriji On Stage Advannced (Scenski nastup robota) pri čemu su isprogramirali i prikazali ples robota. Posterom i prezentacijom predstavili su Čakovec, grad u kojem žive. Na kraju su osvojili osmo mjesto.

?

Međimurski tim je prije toga na natjecanju Hrvatskog robotičkog saveza u Zagrebu, 24. – 25. studenog 2018. godine kao tim „Međimurje“ zauzeo II. mjesto u toj kategoriji, te zadovoljavajuće sedmo mjesto na RoboCup Junior Austrian Open 2019. održanom od 26. – 27.4. 2019. na Universitatu u Innsbrucku kao tim „Međimurci“.

Voditelj Hrvatske lige i ekipe robotičara bio je Ivica Kolarić iz Varaždina, dok je mentorica međimurskim učenicima bila članica Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije Dubravka Žignić Resman.

Sponzorskim prilozima ekipi su pomogli Grad Čakovec, Međimurska županija, Međimurske vode, Centrometal, Tehnološko – inovacijski centar Međimurje i Hrvatski robotički  savez.

                                                                                            

Zlatne medalje za članove RadioklubaMeđimurje” na 14. balkanskom ARG prvenstvu

 

U Moldaviji u gradu Orhei od 21. – 23. lipnja održano je 14. balkansko Amatersko radiogoniometrijsko (ARG) prvenstvo. Na natjecanju su sudjelovili radioamateri iz Crne Gore, Moldavije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Dio od peteročlane ekipe Hrvatske činili su Jelena Tuksar i Vladimir Vinko iz Radiokluba “Međimurje”.

Jelena se natjecala u dobnoj kategoriji Women 35, a Vladimir u Men 60. Natjecanje je provedeno u područjima: Sprint, Klasika 80 m i Klasika 2 m.

Reprezentacija Hrvatske osvojila je ukupno 12 medalja. Od toga je Jelena osvojila u području Sprint zlatnu medalju, Klasika 80 m i Klasika 2 m, brončane medalje, dok je Vladimir Vinko u Klasiku 80 m i Klasiku 2 m osvojio zlatne medalje, a u Sprintu srebro.

Na slici ekipa Hrvatske: Stipe Stajp Predanić, Jelena Tuksar, Alida Sokolović, Hana Sokolović i Vladimir Vinko.

Željko Medved