Razgovor s ravnateljem I. OŠ Čakovec Sinišom Stričakom: Ima li uporište u zakonu da se djeca u školi moraju gušiti pod maskama?

Novinarka Muralista Jasminka Podvez razgovarala je s ravnateljem I. OŠ Čakovec. Sve to zabilježila je na audio snimci koju možete preslušati u prilogu. U tekstu su označene minute i sekunde na koje autorica posebno skreće pažnju. (rt)

Na mjestu ravnatelja I. OŠ Čakovec Siniša Stričak nalazi se već  šest godina, a osnovnu školu polazio je baš ovdje gdje je započeo ravnateljski posao. Završava srednju školu u Čakovcu i Kineziološki fakultet u Zagrebu. Rado se prisjeća dobrih temelja koje je dobio u ovoj osnovnoj školi i učiteljice koja je osim znanja koja je prenjela na učenike bila brižna, zaštitnička, a imala je puno razumijevanja za dječje nestašluke. Školu je doživljavao kao drugi dom, a učiteljica mu je u školi značila sve.

Škola sada ima 100 zaposlenih i 804 učenika, ravnatelj ovog doma brine da ni jedno dijete nije gladno i da svi dobiju školsku užinu. Njegova težnja je da svaki učenik koji završi školu bude uspješan, a uspjehom  smatra uz znanje koje je stekao i to da učenik misli svojom glavom, potiče istraživačku nastavu, da sami istražuju, a od učitelja se traži da budu voditelji u tom radu, postave im ciljeve i vode prema postizanju istih.

U vrijeme pandemije dobili su upute od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja isto kao i od HZJZ. Bilo je otpora roditelja zbog nošenja maski (6:56). Kako je tekao razgovor doznajem da je ravnatelj Siniša Stričak doista jedan od rijetkih koji je temelje koje prenosi  i sam ovdje stekao, prisjetimo se kakve učenike želi da izlaze po završetku školovanja, ne “štrebere” nego oni koji propitkuju!

Pitala sam ga što misli o nelogičnosti nošenja maske (10:13), gripi i bolestima koje su školu pohodile svaku prijašnju godinu (10:35),doznala da podupire dobrovoljno cijepljenje (14:55) i da ima 800 djece kojima je vitalna funkcija kao disanje uskraćena jer moraju nositi maske zbog 40 pozitivnih.

Ono najbitnije za učenike i roditelje koji ne žele da im zdrava djeca udišu ugljični dioksid i guše se pod maskama možete poslušajte i vidjeti  što morate učiniti na 19:40 i 29:00. Sve to i puno više možete doznati na cijeloj snimci.

Ravnatelju I. OŠ Siniši Stričaku zahvaljujem na otvorenom i ugodnom razgovoru i nadam se da se nisam prevarila jer vjerujem da čuva blago što su ga roditelji povjerili njemu i da svi uživaju u zajedničkom radu i trudu tog cijelog kolektiva, od djelatnika do najmlađeg učenika!

Jasminka Podvez

AUDIO INTERVJU: