Razgovor s ravnateljem Graditeljske škole Čakovec Damirom Srnecom: Prebolio sam koronu, a uopće za to nisam znao!

Ulazim u školu baš poslije zvona za kraj školskog odmora i odmah nalazim ravnateljev ured (prvi puta ulazim na ta vrata, a da nisam ništa kriva, jer bila je to i moja škola nekada). Iz razgovora doznajem da smo isto godište, rodom je iz Čakovca, na mjesto  v.d. ravnatelja dolazi 1.9. 2020., po zanimanju dipl. informatičar, u školi je radio kao nastavnik strukovnih predmeta.

Škola broji  539 učenika, 33 razredna odjela, 26 obrazovnih programa, 93 učenika s teškoćama, u četverogodišnjim zanimanjima 306 učenika u 15 razrednih odjela, 9 obrazovnih programa , 64 učenika s teškoćama, u trogodišnjim zanimanjima 233 učenika, 18 razrednih odjela, 15 obrazovnih programa, 2 pomoćna programa za učenike s teškoćama i 29 učenika s teškoćama. U učeničkom domu je 72 učenika, 18 studenata i 5 odgajatelja.

Nastava se odvija u dvije smjene. Ravnatelj Damir Srnec imao je kao djete težak život, zato posao obavlja savjesno i odgovorno, probleme  na koje nailazi, a tiču se škole, rješavaju  kolektivno s ekipom suradnika. Otac je dva sina pa i na djecu u školi gleda zaštitnički kao na dio jedne velike obitelji. Poštuje tuđa mišljenja u što sam se tokom razgovorala uvjerila. Na prvom mjestu su mu djeca koja se moraju ugodno i sigurno osjećati u njegovoj školi. Uz rad s djecom na njihovom obrazovanju radilo se i na unutarašnjem uređenju zgrade, a nastavilo se i na vanjski dio, na energetskoj obnovi pa je tako škola dotjerana, a to se  sufinanciralo od Županije i bespovratnih europskih sredstva (7,9 milijuna kn).

Ove godine Graditeljska škola Čakovec ponosno slavi 60 godina postojanja (1961-2021). Proslava je trebala biti održana 30.4. ali je zbog epidemioloških mjera odgođena do daljnjega. Prioritet je redovna nastava.

Gospodin Srnec godinama je bio upisni kordinator i sada je to aktualno, pa u sljedeću školsku godinu planira upisati 205 djece u 11 razrednih odjela. Svake godine je  sve manje djece na upisima, ali uvijek su nekako popunili  interese za sva zanimanja, tako da svi zaposlenici imaju posao.

Vrlo je ponosan jer je Graditeljska škola  prepoznata te je ušla kao nositelj nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske u domeni lončarstva, tradicijskog lončarstva SZ  Hrvatske. Istovremeno radi na par projekata i to vrlo uspješno i vrlo su prepoznatljivi. Dio prakse se odvija u školi, a dio ovisi o sustavu.

Dolaskom na mjesto ravnatelja, uz sve probleme koje ne zaobilaze takve ustanove, pojavila se i “pandemija”, ali nije bilo ništa zabrinjavajuće, čak je i sam ravnatelj bio “pozitivan” na testu i da mu to nisu rekli (nula simptoma) ne bi ni znao (takva  je to “opaka” bolest). Kao škola dobivaju PREPORUKE o mjerama (7:07-12:00,15:30-19:00)

Ravnatelj Damir Srnec bio je otvoren sugovornik, ljubazan domaćin i ako se djeca osjećaju tako  dobrodošla i ugodno kao ja, ne treba brinuti niti sumnjati  da će učinit za svakog od njih pojedinačno ono najbolje. Od srca mu želim puno uspjeha u daljnjem radu!

Cijeli tijek razgovora možete poslušati na audio snimci u prilogu.

(tekst, foto i audio: Jasminka Podvez)

AUDIO INTERVJU: