Ratni veterani na stručnom putovanju u Sigetu i Pečuhu – ogranak MHČ održao predavanje o rodu Zrinskih

UDRUGA RATNIH VETERANA „HRVATSKI DOMOBRAN“ IZ NOVOG MAROFA ORGANIZIRALA STRUČNO PUTOVANJE U SIGET I PEČUH; OGRANAK MATICE HRVATSKE U ČAKOVCU PRIPREMIO PREDAVANJE O POVIJESTI RODA ZRINSKIH

Jučer, 26. kolovoza, u organizaciji Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ iz Novog Marofa održano je stručno putovanje/hodočašće na mjesto junačke pogibije Nikole IV. Šubića Zrinskog 1566. godine u Sigetu. Uz razgledavanje samoga sigetskog utvrđenja, posjećen je i obližnji Park prijateljstva s impozantnim spomenicima herojskom sigetskom kapetanu i njegovom onodobnom protivniku, sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, gdje su – uz molitvu za sve poginule borce za hrvatsku slobodu kroz protekla stoljeća – zapaljene svijeće i položen vijenac. Uslijedio je posjet gradu Pečuhu, prilikom kojega su razgledani tamošnja Bazilika sv. Petra i Pavla, mjesto posljednjeg počivališta slavnog humanista Ivana Česmičkog, kao i povijesni gradski centar.

Na srdačan poziv predsjednika udruge, gosp. Zdravka Maltara, na kojemu i ovom prigodom najtoplije zahvaljujemo, stručnom su se putovanju – s obzirom na značaj Zrinskih u međimurskoj prošlosti i suvremenoj kulturnoj ponudi – pridružili i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, glavna tajnica Anita Novak i voditelj ureda Saša Vuković. Tom prigodom povjesničar Vuković okupljenima je tijekom vožnje autobusom održao predavanje u kojem je sažeta povijest roda Zrinskih, od njegovih bribirskih početaka do nestanka u muškoj lozi na razmeđi 17. i 18. stoljeća. Uz to, osvrt je pružen i na značaj Zrinskih na kulturnom polju, odnosno u sklopu prošloga i suvremenoga nacionalnog identiteta.

Putovanju su uz pratnju svojih profesora prisustvovali i nagrađeni učenici, uspješni natjecatelji iz povijesti i geografije osnovnih i srednjih škola na području grada Novoga Marofa, kao i gradski čelnici.

(Pavo Jazvić)