Psihijatar dr. Herman Vukušić: KORONA – DRUGA STRANA MEDALJE

Jučer sam na “Bujici” gledao intervju sa našim poznatim imunologom, dr. Srećkom Sladoljevom, koji me je malo natjerao na razmišljanje.

Doktor Sladoljev, između ostaloga, kaže kako se korona virus širi po predviđenom obrascu sezonskog širenja prehlade, gdje se u pravilu odrasli zaraze dva puta godišnje, a djeca i po nekoliko puta.

Za visoku stopu smrtnosti u Italiji vrlo ciljano okrivljuje ulazak virusa u bolničke sustave gdje leže ljudi koji, kako to kaže Sladoljev, “nisu tamo došli radi fitnessa”.

Spominje i njemačkog pulmologa, dr. Wolfganga Vodarga, koji je čak bio i ministar zdravstva EU, a koji za korona viruse kaže da u pravilu čine 7 do 15 posto svih respiratornih infekcija godišnje u svijetu.

Osobno sam pažljivo (više puta) pregledao Vodargov video koji kruži društvenim mrežama i moram priznati da čovjek sa pravom konstatira da nitko nije objasnio ZAŠTO je baš ovaj virus toliko opasan, posebno u okviru ukupnih brojki smrtnosti.

A što kažu brojke?

Na današnji dan, prema izvješću agencije Reuters, broj zaraženih širom svijeta iznosi 470.800, od čega je umrlo njih 21.221, što znači da globalna smrtnost korona virusa trenutno iznosi 4.5 posto.

Važno je napomenuti da unatoč činjenici što je korona trenutno prisutna u preko 200 država i teritorija, PREKO POLOVICE preminulih dolazi iz SAMO DVIJE europske države, Italije (7503) i Španjolske (3434)!!!

Ovo predstavlja svojevrsnu epidemiološku zagonetku koja se ne može objasniti samo “aljkavošću” lokalnih zdavstvenih sustava i posve je netipično da jedan virus ima takve varijacije u stopi smrtnosti ovisno o etnicitetu, čemu u prilog govori i “neuobičajeno” mala stopa smrtnosti u Njemačkoj, u odnosu na visoki broj zaraženih.

Pogledajmo sada što kaže jedno od zadnjih dostupnih izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) po pitanju “obične gripe” za 2018. godinu:

“U Hrvatskoj je, zaključno s 28. 1. 2018. godine, službeno registrirano ukupno 22845 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (7585) stiglo u posljednjem, četvrtom tjednu 2018. godine.

Uz sezonu gripe se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe UMIRE DO 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen”.

Znači, po ovim podacima smrtnost od gripe u Hrvatskoj iznosi oko 2.2 posto, a bila bi vjerojatno i znatno veća da se prijavljuje svaki slučaj kao što se sada radi sa koronom!

Da zaključim, domaća i svjetska ekonomija (a po nekima i ljudske slobode) nalaze se na rubu kolapsa zbog pandemije koja po svojim brojkama i manjku jasne kliničke slike zahtijeva puno kritičniji i znanstveniji pristup od pukog srljanja u paniku.

Herman Vukušić, psihijatar

(Pavo Jazvić, foto: Screenshot Podcast Velebit)