Provedeni projekti grada Čakovca u organizaciji udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS)

Jedna od radionica koja je bila provedena je radionica „Matematički izazovi“. Cijela radionica bila je osmišljena na način koji bi omogućio učenicima koji imaju sklonosti i interes za matematiku da usvoje nove zahtjevnije koncepte, rješavaju zahtjevnije problemske zadatke, povežu stečena znanja s drugim disciplinama STEM-a i spoznaju njihovu primjenu u svakodnevnom životu. Na radionici koja je provedena pod pokroviteljstvom Grada Čakovca sudjelovalo je deset polaznika viših razreda osnovne škole. Polaznici su produbili postojeća matematička znanja i usvojili nove matematičke koncepte. Povezivali su matematiku sa svakodnevnim životom te s drugim disciplinama STEM-a.

Poticalo ih se na timski rad te na razvoj apstraktnog mišljenja i logičkog prosuđivanja. U rješavanju zadataka koristili su se matematičkim jezikom i pismom što će doprinijeti postizanju boljih rezultata učenika na matematičkim natjecanjima. Polaznici su, uz mentorstvo Veronike Drk, između ostalog usvojili sljedeća znanja: rješavanje problemskih zadataka različitim metodama (prebrojavanje, pokušaj i pogreška, rješavanje unatrag), diofantske jednadžbe, magični kvadrati, geometrijske konstrukcije i problemi s opsegom i površinom.

Slijedeća radionica koja je bila provedena je ona pod nazivom „Robotika za početnike“.  Pod vodstvom Eme Štrocinger, predškolci i prvašići su u nekoliko termina uživali u fascinantnom svijetu robotike, istražujući i učeći kroz inovativne edukativne igre s robotima poput Mtiny i Code&Go Robot Mouse. Radionica je djeci pružila priliku da razviju svoje računalno razmišljanje, kreativno mišljenje te stvaralačke vještine koje će im biti od velike koristi u budućnosti. Polaženje radionice omogućilo je „malim inovatorima“ da sanjaju i kreiraju unutar šarenog svijeta robotike. Udruga će i dalje aplicirati na natječaje grada Čakovca, a sve u svrhu da djeci pruža mogućnost razvijanja znanja i vještina u STEM području!

Irena Štefok, mag.oec.