Provedene 3 radionice udruge Međimurski informatički klub (MIK)

Jedna od radionica koja je provedena je ona pod nazivom „Uvod u svijet fizike“ pod vodstvom Anite Sečan. Desetak polaznika u dobi od 11 do 14 godina, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) upustilo se u izazov otkrivanja tajni temeljne znanosti o prirodi. Izvođenjem pokusa, korištenjem digitalnih interaktivnih simulacija i rješavanjem računskih zadataka polaznici su primjenjivali i produbljivali svoja teorijskih znanja, povezivali različite koncepte i unapređivali ključne vještina poput logičkog i problemskog razmišljanja.

Razvoj tih vještina svima njima omogućit će da na velike i male znanstvene probleme i nedoumice ubuduće gledaju kroz drugačije „istraživačke“ naočale. Slijedeća radionica pod nazivom „Zabavni laboratorij“ provedena je tokom kolovoza u trajanju od 12 školskih sati. Pod vodstvom Andreje Lazar, učenici osnovnoškolskog uzrasta upoznali su kemiju, fiziku, biologiju i ostale prirodne znanosti kroz situacije iz svakodnevnog života.

Cilj ove radionice bio je potaknuti radoznalost djece, razviti kreativno i inovativno razmišljanje, poticati timski i samostalni rad te usvojeno znanje naučiti povezivati s ostalim sadržajima i praktičnim primjerima iz svakodnevice. Tijekom radionice učenici su samostalno i u manjim grupama izvodili razne pokuse. Zadnja radionica koja je bila provedena je „Izumiteljski kamp“. Ova čudesnu radionicu u trajanju od 12 sati je pohađalo devet polaznika od 6. – 8. razreda osnovne škole. Tečaj je okupio najveće entuzijaste elektronike koji upravo na Arduino uređajima ostvaruju svoje ideje. Na ovom uzbudljivom putovanju kroz svijet mikrokontrolera postigli su mnogo toga. S svojim Arduino projektima, stvarali su, inovirali i eksperimetirali pod vodstvom Karla Poljanca, voditelja radionice.

Irena Štefok