Proslava rođendana u Montessori skupini dječjeg vrtića “Maslačak” Mursko Središće

Proslava rođendana od velike je važnosti za dijete. Proslava rođendana doprinosi socijalizaciji djeteta unutar skupine u kojoj razvija i jača prosocijalna ponašanja te doprinosi razvoju pozitivne slike o sebi samom, ali i drugima.

U dječjem vrtiću “Maslačak” Mursko Središće djeca u Montessori skupini na način različit od uobičajenog slave rođendane.

Marija Montessori proslavu rođendana povezala je s putovanjem planeta Zemlje oko Sunca, praćenog pričanjem djetetove životne priče potkrijepljene slikama iz svake godine djetetovog života, slavi se život.

​Prije proslave roditelji pripremaju fotografije iz djetetova života, zapisuju zanimljive situacije, omiljene igračke, dužinu i težinu djeteta na dan rođenja. Djeca sjede u “krugu”, pripreme se sličice godišnjih doba te mjeseci u godini.

Odgojitelji pričaju priču od samog nastanka djeteta pa do današnjeg dana potkrijepljenu sličicama djeteta. Priča je prilagođena dobi djece, što su djeca starija, razumljiviji im je pojam kruženja Zemlje oko Sunca, godišnja doba te mjeseci u godini.

Na kraju dijete puše  svjećice uz neizostavne rođendanske pjesmice i čašćenje voćem i grickalicama.

Odgojitelji Montessori skupine