Prošćenje u Štrukovcu u čast Majke Božje Škapularske

U nedjelju, 21. srpnja u Štrukovcu se održalo tradicionalno proštenje u čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske. Svečana sveta misa započela je u 11 sati, a predvodio ju je župnik Općine Nedelišće vlč. Tihomir Ciglar. Na sv. misi, uz mnoštvo vjernika, prisustvovao je i gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Blagdan Gospe Karmelske, koja se slavi 16. srpnja, odobrio je papa Benedikt XIII. 1726. godine. Iznad lučkog grada Haife u Izraelu prostire se brdo Karmel – Božji vrt, vinograd. Prorok Ilija je  u svoje vrijeme boravio na tom brdu, tražeći u samoći i molitvi snagu za svoj proročki poziv. U vrijeme križarskih ratova u 12.st, neki su se križari i hodočasnici također povukli iz svjetovnog života i na Karmelu živjeli kao pustinjaci. S vremenom će se oblikovati u zajednicu, koja će po gori na kojoj prebivaju biti nazvana karmelićani.

Kada su muslimani u 13. st zavladali Palestinom i gorom Karmel, karmelićani su trebali napustiti svoje prebivalište i prijeći u Europu, no u novim okolnostima je postao upitan njihov opstanak. Prema predaji, tadašnji general Šimun Stock se žarko molio Majci Božjoj da spasi zajednicu od propadanja, te je 16. srpnja 1251. godine imao viđenje u kojemu mu se ukazala Gospa i rekla da uvijek novi škapular (gornji dio odjeće koji nose mnogi redovnici, a sastoji se od dvije široke trake, od kojih jedna pada niz prsa, a druga niz leđa) preko kojega će njega i sve koji ga budu nosili čuvati od nagle i nepripravne smrti, te ih blagosloviti posebnim milostima. Od tada se škapularska pobožnost počela naglo širiti.

(tekst i foto: GMS)