Projektom „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ Osnovna škola Novi Marof obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Mjesec studeni za svakog je građanina Republike Hrvatske mjesec obilježen sjetom, tugom i sjećanjem na strašne patnje i stradanja 1991. godine, poglavito u Vukovaru, gradu heroju, i Škabrnji. Taj dan, 18. studenoga, obilježava se u svim našim školama satom povijesti tijekom kojeg odajemo počast svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

Ove godine, po drugi put, našu su školu posjetili predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata, Ogranak Varaždin, Klub Petrijanec koji tijekom mjeseca studenoga organiziraju predavanja u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije govoreći o najvažnijoj temi suvremene hrvatske povijesti – Domovinskom ratu. Natporučnik Vladimir Milavec dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine, pripadnik legendarne 7. gardijske brigade, umirovljeni je časnik koji je sa svojim suborcima osmislio projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu“. Projekt je odobrilo Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a veterani su prošli i dodatnu edukaciju kako bi svoja iskustva na najbolji način prenijeli učenicima.

Učiteljica povijesti Lidija Cifrek i natporučnik Vladimir Milavec

(Učiteljica povijesti Lidija Cifrek i natporučnik Vladimir Milavec)

U srijedu, 13. studenog, dvorana zajedničkog prostora Osnovne škole Novi Marof bila je premala za sve učenike osmih razreda koji su znatiželjno i s velikom pozornošću slušali izlaganja veterana. Od samih početaka balvan revolucije do stradanja u istočnoj i zapadnoj  Slavoniji, Vukovaru, Dubrovniku pa sve do oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija Ljeto 95 i Oluja veterani su svoja iskustva i sjećanja podijelili s učenicima. Tijekom prezentacije učenici su dobili informacije iz prve ruke o uvjetima na prvoj crti bojišnice, o naporima za stvaranje moderne hrvatske vojske od policijskih postrojba MUP-a preko Zbora narodne garde do gardijskih postrojba, o hrabrosti, međusobnoj odanosti suboraca na bojišnicama diljem domovine, o mladosti koja je samo nešto starija nego što su oni danas uzela oružje u ruke i krenula u nepoznato, u obranu domovine ne misleći da je to put na kome mogu izgubiti i vlastiti život.

Svoja iskustva iz Domovinskog rata uz natporučnika Vladimira Milavca podijelili su i   Damir Laljek, viši policijski inspektor u zasebnoj policijskoj postrojbi PU Varaždinske i brigadir Franjo Mušić, pripadnik Operativnog zapovjedništva Osijek i predavač na HVU Petar Zrinski u Zagrebu. Nakon izlaganja učenicima su podijeljene majice koje će ponosno nositi na dan 18. studenoga kada će sa svojim učiteljima zapaliti svijeće kod središnjeg križa u Novom Marofu i tako odati počast svim žrtvama Domovinskog rata.

(Osmaši Karlo Jurkin i Fran Rabuzin ponosno nose poklon majice)

Ovakvi su projekti hvalevrijedni jer usađuju u mlade generacije osjećaj domoljublja, govore o istini o Domovinskom radu iz iskustva onih koji su sudionici i svjedoci toga vremena. Učenike je za susret i razgovor s veteranima Domovinskog rata pripremila učiteljica povijesti Lidija Cifrek.

Piše: Sunčica Križan-Kadi, prof., učiteljica savjetnica

(Pavo Jazvić, foto: UDVDR)