Priopćenje za javnost predstavnika liječničkih udruga u Međimurskoj županiji

Hrvatski liječnički sindikat – Podružnica Čakovec

Hrvatska liječnička komora – Povjerenstvo Međimurske županije

Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Čakovec

Hrvatska udruga bolničkih liječnika – Koordinator za Županijsku bolnicu Čakovec

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – Podružnica Međimurske županije

Čakovec, 2. ožujka 2021.godine

Cijenjene građanke i građani Međimurske županije!

Obraćamo Vam se zbog rasprave u medijima o problemima u zdravstvenom sustavu u našoj županiji u kojima se nerijetko spominju udruge koje predstavljamo.

Svi se predstavnici liječničkih udruga ograđuju od bilo kakvih političkih insinuacija o prirodi svojeg djelovanja u sklopu udruga vezano na nadolazeće lokalne izbore. Sve su liječničke udruge nestranačke i ne sudjeluju kao aktivni sudionici u političkim nadmetanjima nego isključivo djeluju u zaštiti i promicanju prava liječnika na svim razinama koristeći zakonom dozvoljena i etički prihvatljiva sredstva.

U posljednje vrijeme učestalo se govori o „reaktivaciji“ ili „otvaranju“ zdravstvenog sustava. Povodom tih najava osjećamo se dužnima upozoriti kako je ne samo bolničko osoblje, nego i osoblje svih zdravstvenih ustanova još uvijek uvelike okupirano borbom s pandemijom, što onemogućuje pružanje zdravstvenih usluga u istom opsegu kao prije izbijanja pandemije s tim istim osobljem.

Višekratno smo upozoravali na potrebu zapošljavanja dodatnog medicinskog osoblja kako u ambulantama primarne zdravstvene zaštite tako i u bolničkim odjelima te svim ostalim zdravstvenim ustanovama vodeći računa o održivosti zdravstvenog sustava.

Tijekom proteklog vala pandemije koja nas je dobrano zahvatila navedeni manjak zdravstvenih djelatnika je dodatno naglašen zbog čega su uz pomoć nadležnog ministarstva angažirani zdravstveni djelatnici iz drugih ustanova. Postojeći medicinski i nemedicinski kadar u bolnici zbrinuo je sve te bolesnike na zavidnoj razini liječenja, ali uz mnoštvo snalaženja i prekovremenih sati. U bolnici i dalje postoji potreba za COVID odjelima zbog čega bi bilo zanimljivo čuti kako se planira izvesti najavljeno potpuno otvaranje svih polikliničkih djelatnosti i operacijskog programa s trenutnim brojem zdravstvenih djelatnika (naravno uz poštivanje zakonskih ograničenja o dozvoljenom broju prekovremenih radnih sati).

Pozivamo sve odgovorne osobe u svim zdravstvenim ustanovama neka postupnu reaktivaciju zdravstvenog sustava (povratak na način rada prije pandemije COVID-a 19) planiraju kroz dijalog s predstavnicima struke prožet međusobnim uvažavanjem.

S poštovanjem

Hrvatski liječnički sindikat- podružnica Čakovec:  Selma Pernar, dr.med. – predsjednica podružnice

Hrvatska liječnička komora – Povjerenstvo Međimurske županije:  prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr.med. – predsjednik Povjerenstva

Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Čakovec:  Dubravka Kapun, dr.med. – predsjednica Podružnice

Hrvatska udruga bolničkih liječnika:  dr. sc. Ana Jurin Martić, dr.med. – koordinatorica za Županijsku bolnicu Čakovec

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine:  Zrinko Karlović, dr.med. – predsjednik Podružnice