Prilike i prijetnje u virtualnoj zajednici – biskup Josip Mrzljak susresti će se s medijskim djelatnicima

2. lipnja Crkva obilježava 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tim povodom želja nam je da se već tradicionalno okupimo na susretu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s medijskim djelatnicima s područja Varaždinske biskupije.

Susret će se održati u srijedu 29. svibnja 2019. godine s početkom u 11:00 sati u dvorani Pastoralnog centra u Zagrebačkoj 3 u Varaždinu.

Na susretu će biti predstavljena poruka pape Franje „’Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“, u kojoj progovara o ulozi i značenju društvenih mreža u suvremenom društvu.

Nakon toga, prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, održat će predavanje na temu Prilike i prijetnje u virtualnoj zajednici“. U zadnjih nekoliko godina izloženi smo sve većem broju dezinformacija, manipulacija, elektroničkog nasilja i neprimjerenog govora u javnom prostoru. Djeca i mladi svakodnevno se susreću s brojnim primjerima neprimjerenog sadržaja putem medija i društvenih mreža, a postojeći modeli medijskog odgoja ne mogu odgovoriti na izazove s kojima se součavamo u Hrvatskoj.

U predavanju će biti predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju kako tek svako deseto dijete razgovara s bližnjima kada naiđu na uznemirujući sadržaj. Istodobno, prema EU Kids Online istraživanju, 80% roditelja djece u dobi od 9 do17 godina smatra da bi u škole trebalo uvesti poseban predmet koji bi se bavio samo medijskim odgojem djece. Privatnost, sigurnost, povjerenje i vjerodostojnost medijskog sadržaja četiri su ključne teme koje na jedinstven način povezuju sve dionike i pružaju prilike za posve novi model suradnje u našoj zajednici.

Nakon predavanja bit će prilika i za raspravu o predstavljenoj tematici.

Susret će završiti zajedničkim objedom u prostorima Svećeničkog doma u Zagrebačkoj 3.

Pozivamo Vas (novinare koji pratite vjerske teme, te urednika i direktora Vašega medija) da sudjelujete na susretu te da Vaš dolazak s brojem sudjelujućih osoba iz Vašeg medija potvrdite do petka, 24. svibnja, na e-adresu: pastoral-u-medijima@biskupija-varazdinska.hr

Program susreta:

11:00 Pozdravna riječ organizatora

11:05 Predstavljanje poruke pape Franje „’Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“, Ivana Šimunić

11:15 Predavanje Prilike i prijetnje u virtualnoj zajednici, prof.dr.sc. Igor Kanižaj

12:00 Rasprava i obraćanje mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa

12:30 Zajednički objed

Anita Treščec,

voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije