Preventivni projekt „Imam izbor“ u Osnovnoj školi Mursko Središće

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u Osnovnoj školi Mursko Središće u Murskom Središću tijekom ove školske godine za učenike petih razreda provodit će aktivnosti iz preventivnog projekta „Imam izbor“.

Projekt će se odvijati kroz osam komponenti (svakog mjeseca po jedna):

Komponenta 1: “Policajac – prijatelj i pomagač”,

Komponenta 2: “Za nasilje nema opravdanja”,

Komponenta 3: “Reci ne drogama”,

Komponenta 4: “U dućanu gdje se trguje ljudima ja ne kupujem”,

Komponenta 5: “Slični, a različiti”,

Komponenta 6: “Likovna radionica – Imam izbor“,

Komponenta 7: “Poštujte naše znakove” i

Komponenta 8: “Posjet Policijskoj upravi međimurskoj”.

Svrha projekta je jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanje prometne kulture. Projekt također uključuje i osnaživanje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu na regionalnoj razini s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti te kroz međusobno poštivanje i uvažavanje, toleranciju, nenasilje i nediskriminaciju.

Ovim projektom, u pozitivnom smislu želi se predstaviti uloga policije, kao jednog od bitnih čimbenika koja zajedno s ostalim subjektima društva doprinosi sigurnosti zajednice. Ujedno, učenicima bi se približio rad policije te bi se oni na razini osobnog kontakta mogli uvjeriti u dobronamjernost profesije policajca i prihvatiti ga kao prijatelja, odnosno pomagača, a time bi se doprinijelo i većoj percepciji prisutnosti policije u lokalnoj zajednici.

Nakon predstavljanja projekta, kontakt policajac Policijske postaje Mursko Središće, održao je prvu komponentu preventivnog projekta, „Policajac – prijatelj i pomagač“.

U svom predavanju, interaktivnoj radionici učenicima je predstavio poslove kontakt policije i projekt „Policija u zajednici“ s ciljem razvijanja pozitivnog odnosa prema predstavnicima policije i drugih nadležnih tijela među najmlađom populacijom, kao i približavanja policije i njenog rada kako bi uvidjeti dobronamjernost profesije policajca i prihvatili policajca kao prijatelja pomagača.

(http://medjimurska.policija.hr. foto: PU međimurska)