Predsjednik Stjepan Jalšovec o radu Lovačkog društva „Zec“ Mursko Središće

O radu Lovačkog društva „Zec“ Mursko Središće razgovarali smo sa predsjednikom Stjepanom Jalšovcom te smo saznali kada i kako je osnovano, aktivnosti, zadaće lovaca i organizaciju lova. U kratkomrazgovoru donosimo vam sve o stvarnom stanju lovačkog društva koje djeluje od 1945. godine.  Točan nadnevak osnivanja društva nije poznat jer nisu sačuvani nikakvi dokumenti.  Iz starih usmenih priča doznaje se da lovci u početku nisu imali prostorije već su se prije lova sastajali na nekom mjestu ili u tadašnjoj gostionici Vuri.

 

Opišite nam zadaće lovaca i osobine koje ga krase

Članovi Društva mogu iz lovišta iznijeti onoliko divljači koliko su svojim radom i sredstvima unijeli u lovište. Obračun divljači koju lovac iznosi iz lovišta vrši se prema odluci Lovačke skupštine. Za obračun lovci mogu koristiti zaslužene bodove ili platiti divljač u kunama prema cjeniku odobrenom od strane društva. Dok smo kod osobina, svaki lovac mora imati dobru strategiju i oko sokolovo što je najbitnije kod lovaca.

Povećava li se broj članova lovačkog društva i kakva je trenutna financijska situacija društva?

Broj članova se ne mijenja posljednjih par godina i trenutno broji 24 lovaca. Financijska situacija nam nije baš povoljna jer je godišnja zakupnina dvadeset i četiri tisuće kuna dok je članarina tisuću kuna, a njome podmirujemo sve troškove.

Koje su mjere očuvanja lovišta?

Stanište divljači je najugroženije upravo od čovjeka i to širenjem naselja, a poseban naglasak je na nekontroliranom odlaganju smeća. Stoga se može konstatirati da su se u zadnjih trideset godina stanišni uvjeti jako promijenili, a time i uvjeti opstanka divljači. Treba i dalje nastaviti s otkupom površina i unašati travne smjese te osnivati višegodišnje remize sadnjom drveća i grmlja .

Opišite nam po čemu se nekadašnji lov razlikuje od ovog današnjeg?

Postoje stari spisi još za vrijeme kada je bio feudalni sustav, plemići su imali svoje posjede na kojima su lovili, a danas ima više lovačkih društva koja pokrivaju pojedina područja. Nekad je većinom pojedinac odlazio sam u lov, a danas se odlazi u skupinama.

Kakav je to lov u skupinama, a kakav pojedinačni?

Skupni lov je onaj u kojem sudjeluje 3 ili više lovaca. Skupni se lov organizira na zečeve, fazane, trčke, patke, prepelice, divlje svinje, a pojedinačni na srneću i jelensku divljač. Lovom rukovodi lovnik i on određuje broj nazočnih lovaca, vrstu i broj divljači koja će se u tom lovu odstrijeliti, plan i način lova, površine na kojima će se loviti te početak i kraj lova.

Na kraju razgovora poželjeli smo svim članovima Lovačkog društva „Zec“ puno uspjeha u radu, lovu,  očuvanju i brizi o divljači, što im je i jedna od zadaća.

(Ivana Radiković, foto LD Zec)