Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS posjetio vojarnu “Josip Jović” u Udbini

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u sklopu svojih redovnih aktivnosti posjetio je vojarnu “Josip Jović” u Udbini

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, u srijedu 6. svibnja 2020., posjetio je vojarnu “Josip Jović” u Udbini u sklopu svojih redovnih aktivnosti informiranja i praćenja stanja u stožerima, zapovjedništvima, postrojbama, ustanovama i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uz Predsjednika Republike Hrvatske s izaslanstvom, posjetu su nazočili načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske brigadir Željko Ljubas i zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pukovnik Tomislav Kasumović.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS u posjetu vojarni “Josip Jović” u Udbini

Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga prezentirane su misija, ustroj i zadaće Zapovjedništva specijalnih snaga i temeljne obuke za specijalna djelovanja kao i Središta za razvoj vođa “Marko Babić” nakon čega je obišao zapovjedne zgrade, urede i radne prostore te smještajne kapacitete Središta za razvoj vođa. Potom su mu predstavljene vježbe Središta koje su uključile prikaz rada na višenamjenskom tornju i savladavanje pješačkih prepreka timom u taktičkoj situaciji.

Zapovjedništvo specijalnih snaga demonstriralo je borilačke vještine i ubacivanje snaga brzim konopom iz helikoptera na objekt napada uz simultano ubacivanje snaga vozilima MATV te pokazno gađanje na strelištu i prikaz vojno-radnih pasa.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović naglasio je važnost dobre organizacije obuke kao temeljnog preduvjeta za postizanje operativnih sposobnosti, od pojedinca do cjelokupne postrojbe. Na kraju posjeta predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS upisao se u knjigu dojmova Središta za razvoj vođa “Marko Babić”.

Ministarstvo obrane RH

(foto: MORH)